Oppisopimuksella ammattiin

Abdi2Somalilainen Abdirahmaan Mahamud saapui vuonna 2008 Suomeen. Peruskoulun Abdirahmaan suoritti Kainuun opistolla, Mieslahdessa. Kun peruskoulu oli päättymässä, hän huomasi Kainuun opiston ilmoitustaululla ilmoituksen, jossa haettiin oppisopimusopiskelijaa Kainuun opistolle. Kainuun ammattiopiston Oppisopimuspalveluista Raili Heikkinen kävi esittelemässä oppisopimuskoulutusta Kainuun opiston opiskelijoille ja Abdirahmaan kiinnostui kovasti oppisopimuskoulutuksesta. ”Oppisopimustyöpaikkaa haki useat Kainuun opiston opiskelijat. Minulla oli tuuria saadessani oppisopimustyöpaikan” Abdirahmaan kertoo.

Abdirahmaanille solmittiin oppisopimus Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon, toimitilahuoltajaksi kesäkuussa 2013. Tämän jälkeen Abdirahmaan aloitti työssäoppimisen työpaikallaan Kainuun opistolla sekä tietopuoliset opinnot Kainuun ammattiopistossa. Työpaikalla suunniteltiin Abdirahmaanin työssä tapahtuvaa oppimista tietopuolisten opintojen aikataulutuksen mukaan. Aluksi tietopuolisia opintoja oli kaksi päivää viikossa, ja myöhemmin yksi päivä viikossa.

Kysyttäessä Abdirahmaanilta, oliko opiskelu vaikeaa, Abdirahmaan toteaa, että kun on kiinnostunut oppimaan ja on motivaatiota, vaikeudet voitetaan. Hänen mukaan opettajat auttoivat ja tukivat, jos opinnoissa oli vaikeaa. Lisäksi myös työnantaja tuki paljon Abdirahmaania opinnoissa.

Abdirahmaanin oppisopimus kesti 2,5 vuotta, ja hän valmistui tammikuussa 2016. Oppisopimuksen päättymisen jälkeen Abdirahmaan sai työpaikan Kainuun opistolta. Työhönsä Abdirahmaan kertoo kuuluvan tilojen siivouksen, tilauskirjojen tekemisen, majoitushuoneiden huoltamisen vieraille sekä toisinaan myös kiinteistöhuoltotehtävät.

Abdirahmaan näkee oppisopimuskoulutuksen hyötynä, että voi työskennellä ja opiskella yhtä aikaa, ja oppisopimuskoulutuksen kautta saa sekä työkokemusta että todistuksen. Abdirahmaan suosittelee oppisopimusta kaikille, joilla on peruskoulu suoritettu. Maahanmuuttajat kyselevät häneltä usein oppisopimusopiskelusta, ja hän näkeekin haasteelliseksi oppisopimustyöpaikan saamisen.

”Oppisopimuskoulutuksesta hyötyy sekä opiskelija että työnantaja, sillä yritykset saavat sitä kautta työntekijöitä. Oppisopimusopiskelija saa palkkaa, työtä ja opiskelupaikan. Työttömyyttä olisi vähän, jos yrittäjät kouluttaisivat enemmän oppisopimuskoulutuksen kautta.” Abdirahmaan toteaa.