Koronavirukseen liittyvät ohjeet Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksessa

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos seuraa koronavirustilannetta aktiivisesti ja ohjeistaa tarvittaessa. Noudatamme toiminnassamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä muiden viranomaisten suosituksia ja ohjeita.

(Päivitetty 18.3.2020)

Suomen valtiovalta on ottanut järeät aseet käyttöön koronavirusepidemian taltuttamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutyö Kainuun ammattiopiston toimipaikoissa on toistaiseksi keskeytetty ja koulutyö on siirtynyt toteutettavaksi erilaisin etäopetusmenetelmin. Oppilaitoksen tilat on suljettu ja henkilöstö tekee työnsä kotoa käsin.

Yhteishaun valintaprosessit etenevät toistaiseksi normaalisti ja hakuihin liittyvien mahdollisten soveltuvuuskokeiden sekä pääsykokeiden toteuttamisesta tiedotetaan hakijoita myöhemmin. Jatkuvan haun kautta tulleiden hakemusten käsittelyssä tulee olemaan viiveitä. Oppilaitoksen tiloissa tapahtuvan koulutyön alkamis- ja jatkumisajankohdista ei pystytä tässä vaiheessa kertomaan mitään.

Näillä toimenpiteillä Kainuun ammattiopisto osaltaan on mukana hillitsemässä koronavirusepidemian aiheuttamaa vaaraa niin suomalaisille, kuin kaikille kansakunnille. Jokaisen meistä on syytä noudattaa annettuja ohjeita, millä saamme epidemian taltutettua ja pääsemme takaisin normaaliin elämään mahdollisimman pian.

(Päivitetty 17.3.2020)

Suomen hallituksen päätöksellä lähiopetus suomalaisissa oppilaitoksissa keskeytetään 13. huhtikuuta 2020 asti. Kainuun ammattiopiston tiloissa ei enää tapahdu opetustyötä, ellei muuta ilmoiteta. Koulutussopimuksilla ja oppisopimuksilla toteutettava oppiminen jatkuu normaalisti, mikäli työnantaja ei ilmoita muuta. Asuntolat suljetaan viimeistään tiistaina 17.3. tietyin poikkeuksin. Opiskelijat, jotka tarvitsevat asuntoa työpaikalla tapahtuvan oppimisen mahdollistamiseksi voivat jatkaa asumista. Tästä sovitaan erikseen.

(Päivitetty 16.3.2020)

Opetus toteutetaan tiistaiaamusta 17.3. alkaen etäopetusjärjestelyillä ja pakottavissa tapauksissa tarkkaan rajatuissa pienryhmissä oppilaitosten tiloissa. Oppilaitoksessa tapahtuvasta opetuksesta ohjeistetaan opiskelijoita erikseen. Muutosten tavoitteena on turvata opiskelijoiden sekä henkilöstön terveys. Jokaisen vastuullisella toiminnalla voidaan ennaltaehkäistä tartuntoja ja hidastaa taudin leviämistä.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta COVID-19 THL:n sivuilta täällä.

Henkilökunnan ja opiskelijoiden tiedotuskanava

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos työntekijöiden ja opiskelijoiden pääasiallinen tiedotuskanava on intra ja Wilma, joihin päivitämme tietoa tilanteen kehittymisestä.

Käsi- ja yskimishygienia

Käsien peseminen ohjeiden mukaisesti vedellä ja saippualla sekä kuivaa kädet huolellisesti. Yski joko kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan niin, ettei kukaan altistu pisaratartunnalle. Flunssaisena tulee jäädä kotiin tavallista matalammalla kynnyksellä.

Ulkomaanmatkat

Ulkomailta palaavat opiskelijat jäävät varotoimena kahdeksi viikoksi etäopiskeluun. Ulkomailta palaavat henkilöstön jäsenet tekevät kaksi viikkoa etätöitä esimiehen ohjeistuksella.

Kaikki ulkomaanmatkat on oppilaitosten henkilökunnalta ja opiskelijoilta kielletty.

Tapahtumat ja kokoukset

Työntekijöitä ohjeistetaan vähentämään tarpeettomia sosiaalisia fyysisiä kontakteja. Työyhteisöjen yhteiset palaverit, koulutustilaisuudet ja tilaisuudet perutaan Kainuun Soten ohjeistuksen mukaisesti seuraavan 1 kuukauden ajaksi.

Palaverit ja kokoukset pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien välityksellä. KAOn ja Kajaanin lukion tapahtumat perutaan toistaiseksi, eikä oppilaitoksista osallistuta ulkopuolisiin tapahtumiin.

Liikunta- ja kuntosalit

Liikunta- ja kuntosalit ovat toistaiseksi pois käytöstä. Kaikki henkilökunnan sekä opiskelijoiden harrastetoiminta on koulutusliikelaitoksessa peruttu.

Työssäoppiminen ja oppisopimus

Työpaikoilla tapahtuva oppiminen tapahtuu normaalisti, työnantajan antamien ohjeiden ja turvamääräysten mukaisesti.

Asiointi opintotoimistoissa, kuraattorien ja opinto-ohjaajien kanssa

Asiointi pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan käyttäen puhelinta tai sähköpostia. 

Kuraattori- ja opinto-ohjauspalvelut

  • Kuraattorit vastaanottavat opiskelijoita ma-pe etäyhteyksillä.
  • Opiskelija, varaa aika Wilman kautta tai puhelimitse!
  • Opiskelijoiden yksilöohjaukset ja moniammatilliset palaverit hoidetaan puhelimitse tai TEAMS /Skypen kautta.

Opintotoimistot

  • Opintosihteerit työskentelevät 18.3.2020 alkaen etätoimistoissa.
  • Asiointi puhelimitse, sähköpostitse tai TEAMSn välityksellä.

Lounasruokailu

Kajaanissa keskiviikosta 18.3.2020 alkaen lounasruokailua ei ole tarjolla opiskelijaravintola Vimpelissä, Vuorikadun kampuksella ja opiskelijaravintola Foxissa. NetCafe (Taito 1) ja Care Cafe (Taito 2) ovat suljettuina 18.3.2020 alkaen.

Kuusamossa Ravintola Salvia on suljettu toistaiseksi.

Asiakastyöt ja palvelut

Opiskelijoiden toteuttamia asiakastöitä ei toistaiseksi tehdä.

Epäily virustartunnasta

Milloin epäillä COVIC-19 koronavirusta? Lue ajantasaiset ohjeet THL:n sivuilta.

Jos kriteerit täyttyvät, älä tule kouluun/töihin. Kainuun alueella ota puhelimitse yhteys Kainuun soten ympärivuorokautiseen puhelinpäivystykseen p. 116 117 (lankanumerosta soitettaessa 6156 6000).

Kuusamossa terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen voi soittaa p. 040 860 0090 koronavirusta koskevissa kysymyksissä. Puhelimeen vastataan joka päivä klo 8-16 välisenä aikana toistaiseksi. Tuon ajan ulkopuolella kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä päivystyksen numeroon 040 860 8611.

Suhtautuminen koronaviruksen aiheuttamaan epävarmuuteen

Ahdistuksen ja epävarmuuden kokeminen on normaalia ja luonnollista epätavanomaisessa tilanteessa. On tärkeää perusturvallisuuden kannalta ylläpitää normaaleita arkirutiineja ja rauhoittaa oman mielen toimintaa. Jos olet joutunut luopumaan koronaepidemian vuoksi esimerkiksi harrastuksesta, voit miettiä korvaavia keinoja mielihyvän ja hallinnan ylläpitämiseen. Näillä on suuri merkitys ihmisen kokonaishyvinvointiin niin normaalissa arjessa kuin epätavanomaisessa tilanteessa.