Autoalan perustutkinto, pienkonekorjaaja | Kajaani

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Autoalan perustutkinto, pienkonekorjaaja | Kajaani
  • Ammattinimike: pienkonekorjaaja
  • Koulutuspaikka: Kajaani
  • Hakuaika alkaa: jatkuva haku

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Koulutus sopii sinulle, joka haluat työskennellä pienkoneiden parissa. Aikaisempaa työkokemusta ei tarvita.

Koulutukseen otetaan opiskelijoita joustavasti ympäri vuoden. Voit aloittaa opiskelut haluamaasi aikaan, mikäli vain opiskelupaikkoja on vapaana. Valinnassa huomioidaan aiemmin hankkimasi osaaminen, jotta voidaan arvioida, onko sinulla tarve täydentää tai syventää osaamistasi vai suorittaa koko tutkinto.

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Autoalan perustutkinto, moottorikäyttöisten pienkoneiden korjauksen osaamisala

Pakolliset tutkinnon osat
• auton tai moottoripyörän huoltaminen
• pienkoneen korjaaminen

Lisäksi valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia, esimerkiksi
• Maastoajoneuvojen, mopojen ja mopoautojen huolto ja korjaus
• vapaa-ajan ajoneuvojen sekä varaosien myyntityö
• uusien tuotteiden varustelu ja kokoaminen

Yhteiset tutkinnon osat
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Koulutuksen toteutus ja kesto

Pienkonekorjauksen ammatillinen koulutus sisältää teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua ja osaamisen hankkimista käytännön tehtävissä koulun opetushallissa ja työpaikoilla. Työpaikalla järjestettävä koulutus järjestetään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Opiskelija voi opintojensa aikana siirtyä yksilöllisen opintopolkunsa mukaisesti työpaikalla järjestettävän koulutuksen muodosta toiseen.

Opintojen kesto on yksilöllistä. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (= HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot. Jokainen opiskelija etenee siis joustavasti omaan tahtiinsa ja opiskelee vain sellaista, mistä hänellä ei vielä osaamista ole.

Tutkintokoulutuksen opiskelija osoittaa ammatillisen tutkinnon perusteissa määritellyn ammattitaidon tai osaamisen näytöillä käytännön työtehtävissä pääosin työpaikalla.

Esitteet ja linkit

Lisätietoa autoalan perustutkinnosta, pienkonekorjaaja: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3397336/reformi/tiedot

Lisätietoja koulutuksesta

Mikko Moilanen, 044 261 7382, mikko.moilanen@kao.fi
Antti Polvinen, 044 715 7632, antti.polvinen@kao.fi

Alan työt ja vaatimukset

Ajoneuvoasentajat tekevät henkilö- ja pakettiautojen määräaikaishuoltoja ja etsivät ja korjaavat autojen toiminnassa ilmaantuneita vikoja. He osaavat määrittää yleisimmät henkilöautojen alusta- ja hallintalaitteiden viat sekä moottorin, mekaanisen vaihteiston ja voimansiirron vikoja. Ajoneuvoasentajat tekevät myös sähkö- ja polttoainejärjestelmien huoltoja, säätöjä, vianmäärityksiä ja yksinkertaisia korjauksia.

Opiskelukustannukset

Autoalan perustutkinnon opiskelu on opiskelijalle maksutonta.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Autoalan perustutkintokoulutukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella.

Oppisopimuskoulutukseen haetaan omalla hakulomakkeella osoitteessa https://www.kao.fi/koulutukset/oppisopimuskoulutus/. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakemisesta https://www.kao.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus/henkilosto-ja-yhteystiedot/

Hae koulutukseen

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä