Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja
  • Ammattinimike: eläintenhoitaja
  • Koulutuspaikka: Kajaani
  • Hakuaika alkaa: Jatkuva haku

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitajan koulutus soveltuu ammatinvaihtajille, eläinalalle aikoville, alasta kiinnostuneille henkilöille, joilla ei välttämättä ole aiempaa kokemusta eläinalalta. Tutkinto antaa erinomaisen perustan jatkaa opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon klinikkaeläinhoitajaksi, koirahierojaksi, eläinhoitolanpitäjäksi ja trimmaajaksi. Maatalousalan perustutkinnon koulutuksessa, eläintenhoidon osaamisalalla valtaosan teoriaopinnoista voi suorittaa verkossa ja työpaikalla oppimisen missä päin Suomea tahansa.

Tutkinnon tai koulutuksen valinnassa huomioidaan hakijan aiemmin hankittu osaaminen, jotta voidaan arvioida, onko hakijalla tarve täydentää tai syventää osaamistaan vai suorittaa koko tutkinto. 

Terveydelliset vaatimukset

Eläin- ja pölyallergiat voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle ja alalla työskentelyyn.

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitajan koulutuksesta saat valmiudet toimia eläintenhoitajana erilaisissa eläimiin ja eläinten hoitoon liittyvissä työtehtävissä. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi kotieläintiloilla, hevosalan yrityksissä, eläinhoitoloissa, eläintarvikekaupoissa ja kotieläimiin liittyvissä matkailu- ja sosiaalialan yrityksissä. Voit alkaa myös itsenäiseksi yrittäjäksi.

Eläintenhoitajan koulutuksen ydinkohtia ovat:
• eläinten lajinmukainen käyttäytyminen ja hyvinvointi
• eläinten ruokinta ja hoitaminen tuotantovaiheen ja iän mukaan
• yrittäjyys
• asiakaspalvelu.

Koulutuksen toteutus ja kesto

Opinnot kestävät tyypillisesti kolme vuotta, riippuen omasta aikaisemmasta osaamisesta ja opintojen suunnittelusta. Jos sinulla on jo tutkinto alla, kestävät opinnot noin 2 vuotta.

Koulutus painottuu käytännössä oppimiseen; työvuorot koulutilan tallissa, navetassa, maatilalla sekä yhteistyöyritys Aisti&Tunne omistamassa eläinhoitolassa. Lisäksi opinnoissa on teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua ja osaamisen hankkimista käytännön tehtävissä työpaikalla.

Esitteet ja linkit

Lisätietoja maatalousalan perustutkinnosta https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3328284/reformi/tiedot

Lisätietoja koulutuksesta

Reetta Karppinen, 044 797 4510, reetta.karppinen@kao.fi
Leevi Oikarinen, p. 044 7974578, leevi.oikarinen@kao.fi

Alan työt ja vaatimukset

Eläintenhoitajat vastaavat eläinten perushoidosta, johon kuuluu eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen, päivittäiset ruokinta- ja hoitotyöt, tilojen siivous, varastojen täydennys ja eläinten ulkoilutus. Heillä on laajat perustiedot eläinten elintoiminnoista, ravitsemuksesta, terveydenhoidosta ja perinnöllisyydestä. Eläintenhoitajat voivat työskennellä erilaisissa eläinalan yrityksissä tai he voivat perustaa oman yrityksen.
Ammatissa vaaditaan huolellista, rauhallista ja määrätietoista työskentelyotetta, sillä työssä käsitellään hyvin erilaisia eläimiä, joita lähestyttäessä, käsiteltäessä ja ruokittaessa on osattava toimia hätiköimättä. Alalla tarvitaan myös hyvää fyysistä kuntoa ja joustavuutta, sillä työpäivät voivat olla pitkiä ja raskaita.

Opinnoissa keskitytään Pohjois- ja Itä-Suomen alueen yleisimpiin kotieläimiin (nauta, hevonen ja koira), sillä se palvelee parhaiten työllistymistä.

Opiskelukustannukset

Pakolliset työvaatteet (omavastuu noin 50e).

Stipendi

Koko tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada ammattitutkintostipendi tietyin ehdoin. Stipendin myöntämisen edellytykset löydät Työllisyysrahaston sivulta https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Maatalousalan perustutkintoon haetaan sähköisellä hakulomakkeella.

Oppisopimuskoulutukseen haetaan omalla hakulomakkeella osoitteessa https://www.kao.fi/koulutukset/oppisopimuskoulutus/. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakemisesta https://www.kao.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus/henkilosto-ja-yhteystiedot/

Hae koulutukseen

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä