Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, tarjoilija

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, tarjoilija
  • Koulutuspaikka: Kajaani

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Ravintola- ja cateringalan koulutuksesta saat monipuoliset valmiudet alan työtehtävissä toimimiseen. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi ravintoloissa, keittiöissä, kahvioissa, catering-alan yrityksissä, liikenneasemilla, pikaruoka- ja juhlapalveluyrityksissä tai suurtalousalan toimipaikoissa.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa opiskelet muun muassa (suuntautumisvalinnastasi riippuen):
• keittiö- ja salitoimintojen perusteita
• ruoanvalmistusta erilaisissa toimintaympäristöissä
• teema- ja juhlaruokien valmistusta
• lounas- ja annosruokien valmistusta
• asiakaspalvelua ja myyntiä
• annosruokien ja juomien tarjoilua
• tilaus- ja juhlatarjoilua
• tietoteknisiä taitoja ja liiketoiminnallisia valmiuksia.

Koulutuksen toteutus ja kesto

Koulutuksessa opetus on käytännönläheistä ja osaaminen hankitaan käytännön harjoituksia tekemällä koulun opetuskeittiössä ja opetusravintolassa, sekä työelämän kanssa toteutettavissa projekteissa ja asiakastilaisuuksissa. Opintojen kesto on 3 vuotta. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon. Lukion oppimäärän suorittaneilla opiskelu kestää noin 2 vuotta.

Esitteet ja linkit

Minkälaista on opiskella kokiksi tai tarjoilijaksi? Lue Marin ja Iitan tarina http://www.kao.fi/opiskelijalle/opiskelijatarinat/hyvat-perustiedot-taidot-tulevaisuuteen/

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on mahdollista! Lue lisää http://www.kao.fi/opiskelemaan/nuorten-koulutus/miten-haetaan/urheilijat/

Lisätietoja koulutuksesta

Merja Kela, opinto-ohjaaja
p. 044 797 4627
merja.kela(at)kao.fi

Alan työt ja vaatimukset

Ravintola- ja catering-ala on palveluala, jolla ihmiset tekevät töitä ihmisille. Alalla tulee seurata vaihtuvia trendejä ja tuntea niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin asiakkaiden tarpeet. Kokin työtehtäviin kuuluu pääasiassa ruoan suunnittelu, valmistus ja esille laitto, sekä keittiön puhtaanapito. Kokki huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista. Tarjoilijan työtehtäviä ovat pääasiassa ruokien ja juomien esittely ja tarjoilu, pöytien kattaminen ja siistiminen, sekä tilausten vastaanottaminen ja laskuttaminen. Alalla työskentely vaatii luovaa, joustavaa ja yhteistyökykyistä luonnetta. Kädentaidot, nopea reagointikyky ja päättäväisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia kokille, sillä keittiössä työtahti on usein kiireinen ja muutoksia voi tulla yllättäen. Tarjoilijalta vaaditaan erityisesti asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja, sekä ripeyttä. Myös kielitaitoa tarvitaan.

Kokin koulutuksesta saat hyvät valmiudet kokin ammatissa työskentelyyn. Koulutuksessa perehdyt monipuolisesti ruoan valmistukseen; niin suunnitteluun, ruokien valmistamiseen, kuin myös tarjolle asettamiseen. Opit käyttämään erilaisia kokin työvälineitä ja laitteita erilaisissa toimintaympäristöissä ja hallitset myös juhlatilaisuuksien järjestämisen.

Tarjoilijan koulutuksen suoritettuasi osaat toimia asiakaspalvelijan tehtävissä ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Opit myymään, tarjoilemaan ja esittelemään asiakkaalle tuotteita ja palveluja, sekä huolehtimaan asiakastilojen kunnosta ja viihtyvyydestä.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Pohjakoulutus:
perusopetuksen tai sitä vastaava oppimäärä
tai lukion oppimäärä (yo-koulutukset)

Hakuaika: 23.2. – 23.3.2021
http://www.opintopolku.fi

Koulutuksen löydät nimellä
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä