Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki | Kuusamo

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki | Kuusamo
  • Ammattinimike: kokki
  • Koulutuspaikka: Kuusamo
  • Hakuaika alkaa: Jatkuva haku

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Pääasiallisena kohderyhmänä ovat perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän suorittaneet henkilöt, tai joilla koulutuksen järjestäjä muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokin koulutukseen otetaan opiskelijoita joustavasti ympäri vuoden. Opintojen alkamisaika sovitaan henkilökohtaisesti tilanteen mukaan.

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Ruokapalvelun osaamisala (kokki) 180 osp

Pakolliset tutkinnon osat:
• Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
• Lounasruokien valmistus, 40 osp
• Annosruokien valmistus, 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp):
• À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
• À la carte tarjoilu, 30 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
• Kahvilapalvelut, 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
• Laivatalous, 20 osp (vain oppisopimuksena)
• Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
• Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
• Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 30 osp
• Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
• Tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
• Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
• Vähittäiskaupan asiakaspalvelussa toimiminen, 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
• Yrityksessä toimiminen, 15 osp

(Huom! Kysy sisäänottokohtainen valinnaisten toteutuminen koulutuksen yhteyshenkilöltä.)

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis- luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Koulutuksen toteutus ja kesto

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokin koulutuksen aikana osaamista hankitaan tekemällä oppien oppilaitoksen omissa oppimisympäristöissä, Opetusravintola Rosmariinissa ja Kuusamon/Koillismaan paikkakuntien matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä.

Koulutusaika ja koulutuksen toteutus voivat vaihdella aiempien opintojen tai työkokemuksen perusteella yksilöllisesti. Kaikille opiskelijoille laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot.

Lisätietoja koulutuksesta

Opinto-ohjaaja Jaana Pesonen, 044 497 5019, jaana.pesonen@kao.fi, ammatillinen opettaja Leena Pokkinen, puh. 044 497 5045.

Alan työt ja vaatimukset

Kokki valmistaa maukkaita lounas-, a la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Huolehtii keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti ja taloudellisesti. Osallistuu myös toimipaikan liikeidean mukaiseen asiakaspalveluun ja ruokalistasuunnitteluun sekä ruokaohjeiden muuntamiseen asiakasryhmien tarpeiden mukaisesti.
Kokin työpaikkoja ovat mm. erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset sekä rahti- ja matkustajalaivat.
Alalla työskentely edellyttää hyvää terveyttä ja joustavuutta työaikojen suhteen.

Opiskelukustannukset

Perustutkinnon opiskelu on opiskelijalle maksutonta.

Stipendi

Koko tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada ammattitutkintostipendi tietyin ehdoin. Stipendin suuruus 1.1.2018 jälkeen tutkinnon suorittaneilla on 400 euroa. Stipendin muut myöntämisen edellytykset löydät Koulutusrahaston sivulta https://www.koulutusrahasto.fi.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Ravintola- ja cateringalan perustutkintoon haetaan suoraan oppilaitokseen koulutuksen tiedoissa olevalla hakulomakkeella. Opiskelijavalinnat tehdään hakemusten sekä haastattelun ja soveltuvuusarvioinnin perusteella.

Oppisopimuskoulutukseen haetaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa.

Hae koulutukseen

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä