Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki/tarjoilija | Kuusamo

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki/tarjoilija | Kuusamo
  • Koulutuspaikka: Kuusamo
  • Hakuaika alkaa: Jatkuva haku

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on tarkoitettu ravintola- ja cateringalasta kiinnostuneille henkilöille.

Koulutuksen voivat hakea perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän suorittaneet henkilöt, tai joilla koulutuksen järjestäjä muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Ravintola- ja cateringalan perustutkintokoulutukseen otetaan opiskelijoita joustavasti ympäri vuoden. Opintojen alkamisaika sovitaan henkilökohtaisesti tilanteen mukaan.

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) 180 osp
Pakolliset tutkinnon osat:
• Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
• Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
• Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp

Ruokapalvelun osaamisala (kokki) 180 osp
Pakolliset tutkinnon osat:
• Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
• Lounasruokien valmistus, 40 osp
• Annosruokien valmistus, 25 osp

Suositeltavat valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp):
• À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
• Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 30 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
• À la carte -tarjoilu, 30 osp
Valinnaisiin tutkinnon osiin voi valita mm. tutkinnonosia myös muista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista. Tutkinnon osiksi valintaan parhaiten osaamisen kehittymistä tukevat tutkinnon osat.

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis- luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Koulutuksen toteutus ja kesto

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokin ja tarjoilijan koulutus toteutetaan lähiopetusta, henkilökohtaista ohjausta, verkko- ja etäopetusta, käytännön harjoituksia, projektiopintoja ja työpaikoilla tapahtuvaa koulutusta (koulutussopimus tai oppisopimus) yhdistämällä. Työpaikalla tapahtuva oppiminen voidaan toteuttaa omalla kotipaikkakunnalla.

Opintojen kesto on yksilöllistä. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot. Jokainen opiskelija etenee joustavasti omaan tahtiinsa ja opiskelee vain sellaista osaamista, mitä hänellä ei vielä ole.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon opiskelija osoittaa ammatillisen tutkinnon perusteissa määritellyn ammattitaidon tai osaamisen näytöillä käytännön työtehtävissä pääosin työpaikalla.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimus voidaan tehdä myös yrittäjille.

Lisätietoja koulutuksesta

Ravintola- ja cateringalan ammatillinen opettaja Leena Pokkinen, 044 497 5045, leena.pokkinen@kao.fi
Ammatillinen opettaja Viivi Sirkeinen, puh. 044 497 0575, viivi.sirkeinen@kao.fi
Opinto-ohjaaja Jaana Pesonen, puh. 044 497 5019, jaana.pesonen@kao.fi

Alan työt ja vaatimukset

Kokki valmistaa maukkaita lounas-, a la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Huolehtii keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti ja taloudellisesti. Osallistuu myös toimipaikan liikeidean mukaiseen asiakaspalveluun ja ruokalistasuunnitteluun sekä ruokaohjeiden muuntamiseen asiakasryhmien tarpeiden mukaisesti. Kokin työpaikkoja ovat mm. erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset sekä rahti- ja matkustajalaivat.
Alalla työskentely edellyttää hyvää terveyttä ja joustavuutta työaikojen suhteen.

Tarjoilija hallitsee erityyppisten ravintoloiden salityöskentelyn. Hän huolehtii ravintolan tekstiileistä, astioista, laseista ja ruokailuvälineistä sekä kattaa ja siistii pöytiä. Tarjoilijalla on hyvä ruoka- ja juomatuntemus jotka ovat osa hyvää ammattitaitoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa. Tarjoilijan tulee hallita myyntityö, kassatoiminnot ja erilaiset tarjoilutavat toimipaikan liikeidean mukaan. Tarjoilijan työpaikkoja ovat mm. anniskelu- ja ruokaravintolat, kahvilat, laivaravintolat, yökerhot, henkilöstöravintolat, liikenneasemat, pikaruokalat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä matkailu- sekä suurtalousalan toimipaikat.
Alalla työskentely edellyttää hyvää terveyttä ja joustavuutta työaikojen suhteen.

Opiskelukustannukset

Perustutkinnon opiskelu on opiskelijalle maksutonta.

Stipendi

Koko tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada ammattitutkintostipendi tietyin ehdoin. Stipendin myöntämisen edellytykset löydät Työllisyysrahaston sivulta https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Ravintola- ja cateringalan perustutkintoon haetaan suoraan oppilaitokseen koulutuksen tiedoissa olevalla hakulomakkeella. Opiskelijavalinnat tehdään hakemusten sekä haastattelun ja soveltuvuusarvioinnin perusteella.

Oppisopimuskoulutukseen haetaan omalla hakulomakkeella osoitteessa https://www.kao.fi/koulutukset/oppisopimuskoulutus/. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakemisesta https://www.kao.fi/hakijalle/oppisopimuskoulutus/henkilosto-ja-yhteystiedot/

Hae koulutukseen

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä