Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki

Koulutuksen tiedot

  • Koulutus: Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki
  • Ammattinimike: kokki
  • Koulutuspaikka: Kajaani
  • Hakuaika alkaa: Jatkuva haku

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on tarkoitettu ravintola- ja cateringalasta kiinnostuneille henkilöille.

Valinnassa huomioidaan hakijan aiemmin hankittu osaaminen, jotta voidaan arvioida, onko hakijalla tarve täydentää tai syventää osaamistaan vai suorittaa koko tutkinto.

Koulutuksen tavoite ja sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Ruokapalvelun osaamisala (kokki) 180 osp

Pakolliset tutkinnon osat:
• Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
• Lounasruokien valmistus, 40 osp
• Annosruokien valmistus, 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp):
• À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
• À la carte tarjoilu, 30 osp
• Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
• Kahvilapalvelut, 10 osp
• Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
• Laivatalous, 20 osp (vain oppisopimuksena)
• Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
• Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
• Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 30 osp
• Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
• Tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
• Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
• Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
• Vähittäiskaupan asiakaspalvelussa toimiminen, 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
• Yrityksessä toimiminen, 15 osp

(Huom! Kysy sisäänottokohtainen valinnaisten toteutuminen koulutuksen yhteyshenkilöltä.)

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis- luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Koulutuksen toteutus ja kesto

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokin koulutus toteutetaan lähiopetusta, henkilökohtaista ohjausta, verkko- ja etäopetusta, käytännön harjoituksia, projektiopintoja ja työpaikoilla tapahtuvaa koulutusta (koulutussopimus tai oppisopimus) yhdistämällä. Työpaikalla tapahtuva oppiminen voidaan toteuttaa omalla kotipaikkakunnalla.

Opintojen kesto on yksilöllistä. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot. Jokainen opiskelija etenee siis joustavasti omaan tahtiinsa ja opiskelee vain sellaista, mistä hänellä ei vielä osaamista ole.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon opiskelija osoittaa ammatillisen tutkinnon perusteissa määritellyn ammattitaidon tai osaamisen näytöillä käytännön työtehtävissä pääosin työpaikalla.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimus voidaan tehdä myös yrittäjille.

Lisätietoja koulutuksesta

Marianne Porri, p. 044 797 0707, marianne.porri@kao.fi
Satu Korhonen, p. 044 777 3005, satu.korhonen@kao.fi

Alan työt ja vaatimukset

Kokki valmistaa maukkaita lounas-, a la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Huolehtii keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti ja taloudellisesti. Osallistuu myös toimipaikan liikeidean mukaiseen asiakaspalveluun ja ruokalistasuunnitteluun sekä ruokaohjeiden muuntamiseen asiakasryhmien tarpeiden mukaisesti.
Kokin työpaikkoja ovat mm. erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset sekä rahti- ja matkustajalaivat.
Alalla työskentely edellyttää hyvää terveyttä ja joustavuutta työaikojen suhteen.

Opiskelukustannukset

Perustutkinnon opiskelu on opiskelijalle maksutonta.

Stipendi

Koko tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus saada ammattitutkintostipendi tietyin ehdoin. Stipendin suuruus 1.1.2018 jälkeen tutkinnon suorittaneilla on 400 euroa. Stipendin muut myöntämisen edellytykset löydät Koulutusrahaston sivulta https://www.koulutusrahasto.fi.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Ravintola- ja cateringalan perustutkintoon haetaan suoraan oppilaitokseen koulutuksen tiedoissa olevalla hakulomakkeella. Oppisopimuskoulutukseen haetaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakemisesta:
Mirva Manninen, mirva.manninen@kao.fi, 044 797 0873

Hae koulutukseen

Jäikö kysyttävää, ota yhteyttä