Hyppää sisältöön
Koulutukset

Kalannahan parkitus perinteisellä kasviparkituksella 25.-26.8.2021

Tavoite ja sisältö

Koulutuksessa osallistujat pääsevät käytännössä tekemään ja näkemään parkitusprosessin tärkeimmät työvaiheet. Jokainen osallistuja käsittelee koulutuksessa useita nahkoja, jotka kurssin aikana laitetaan parkitusliemeen ja ehdimme seurata kuinka parkitus lähtee etenemään. Osallistujat saavat mukaansa parkituksessa olevat nahat ja loppukäsittelyyn tarvittavat aineet (parkitusjauhe ja rasva) ja koko käsittelyn kattavan ohjeen sekä näytepaloja valmiista nahoista.

Osallistujat saavat kurssin jälkeen tarvittaessa vielä neuvoja kouluttajalta, tästä lisätiedot lähipäivässä.

Teoriaosuudessa käydään läpi parkituksen eri vaiheet ja erilaisia parkitusaineita. Käytännön osuudessa jokainen osallistuja pääsee työstämään nahkoja ja näkemään käytännössä tärkeimmät työvaiheet. Kurssilla käytetään puupohjaisia jauhemaisia kasviparkitusaineita, mutta käymme myös läpi kuinka parkitusliemen valmistus onnistuu myös itse luonnosta kerätyistä materiaaleista Parkituksen eri vaiheita käydään päivän aikana läpi teoriassa ja käytännössä, myös nahkojen puhdistaminen.

1. kurssipäivän lopuksi puhdistetut nahat laitetaan parkitusliemeen, jolloin kurssin aikana päästään seuraamaan nahan muuttumista parkituksen aikana.

2. kurssipäivän aikana käsitellään parkitun kalannahan loppukäsittelyjä mm. parkittujen nahkojen viimeistely, pingoittaminen, hionta ja rasvaus käydään myös käytännössä läpi. Samalla seurataan parkitukessa olevien nahkojen muuttumista ja tehdään tarvittavia lisäyksiä. Eri kalalajien eroja ja hyödynnettäviä erikoisosia tutkitaan, esim. mateen evien hyödyntämistä.

Osallistujien esilletuomien ideoiden mahdollisuuksia käsitellään tarvittaessa. Ideoiden arviointi ja palaute myös luottamuksellisesti osallistujan kanssa on mahdollista.

Työvaiheiden nopeuttaminen ja tehostaminen isommassa mittakaavassa toimiessa kuuluu myös teoriaosuuteen. Katsomme muutaman lyhyen videon kalannahan käsittelystä eri tavoin eri puolilla maailmaa. Kouluttaja jakaa myös kokemuksensa yrittäjänä ja asiakkaiden suhtautumisesta kalannahkaan vuosien varrella ja kalannahan käytön mahdollisuudet tulevaisuudessa.

Kurssilla on esillä myös esimerkkinahkoja eri kalalajeista ja kalannahoista valmistettuja tuotteita.

Toteutus ja kesto

Koulutus alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 16.00 molempina koulutuspäivinä.

Kouluttajana toimii Ossi Kumpulainen, Kalaparkki oy.

Koulutus liittyy Kantri-Sampo Luonnosta ja elintarvikealalta hyvinvointia
ja palveluita Kainuuseen –hankkeen koulutustarjontaan. Koulutus järjestetään Seppälän Impilinnassa, Kirkkoahontie 94 a, 87910 Linnantaus.

Lisätiedot

Koko koulutuksen hinta on 70 € / hlö (alv 0%). Kainuun ulkopuolisilta osallistujilta perimme hieman kalliimman osallistumismaksun 80€. Koulutus on tarkoitettu kainuulaisille ja heidät valitaan ensisijaisesti koulutukseen. Mikäli tämän jälkeen jää paikkoja, voidaan niitä antaa kainuun ulkopuolisille hakijoille. Koulutus toteutuu viidellä ilmoittautuneella opiskelijalla.

Mahdollinen koulutusaineisto kurssipäivinä ja päiväkahvit sisältyvät hintaan. Ruokailut koulutuspäivinä omakustanteisia, Seppälän ruokala on avoinna arkisin.

Ilmoittautumisaika päättyy 20.8.2021. Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tulleesta peruutuksesta veloitetaan 50 % kurssin hinnasta. Mikäli ilmoittautumista ei peruuteta 20.8.2021 mennessä ja osallistuja jää ilman hyväksyttävää syytä saapumatta, häneltä veloitetaan koko kurssimaksu.

Mikäli minimiosallistujamäärä ei täyty, koulutus perutaan.

Lisätietoa koulutuksesta

  • Kotilainen Heidi

    projektipäällikkö

    Toimipaikka

    Luonto- ja ympäristöala

    Luonto- ja ympäristöala