Hyvät perustiedot ja -taidot tulevaisuuteen

kokki_tarjoilija_opiskelijatarinat

Kuhmolaiset Mari Immonen (17) ja Iita Juntunen (17) opiskelevat toista vuotta hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Mari opiskelee kokiksi ja Iita tarjoilijaksi. Molempia yhdistää kiinnostus leivontaan, ruoanlaittoon ja asiakaspalveluun.
 
”Ysiluokalla en ollut varma, että mille alalle haluaisin. Tiesin vain, etten halua lukioon. Lopulta päädyin hakemaan tälle alalle, koska ajattelin, että tämä ala on sellainen, että tässä oppii ne tärkeimmät perustaidot ja työllistyminen on aika varmaa. Kyllä minä oon tästä alasta tykänny, tuntuu sopivalta minulle”, Iita toteaa.
”Tämä ala kiinnosti minua ehkä eniten. Vaikkei tästä tulisikaan sitä tulevaisuuden ammattia, niin tästä on kuitenkin hyötyä paljon, esimerkiksi ruoanlaittotaidoista. Minäkään en olisi halunnut lukioon, koska tykkään enemmän käytännön tekemisestä”, Mari puolestaan kertoo.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alalla kokki- ja tarjoilijaopiskelijat opiskelevat ensimmäisenä vuonna samoja asioita. Erikoistuminen kokiksi tai tarjoilijaksi tapahtuu toisena vuonna. ”Tähän mennessä ollaan opeteltu tekemään paljon erilaisia perusruokia. Ruoanlaiton lisäksi ollaan opiskeltu esimerkiksi ravitsemustietoutta, että mitä pitäisi ja kannattaisi syödä. Ollaan opittu myös leipomaan paljon paremmin”, tytöt tuumivat. ”Myös tekeminen on nopeutunut”, Mari lisää.

”Tällä alalla tarvitaan myönteistä asennetta ja paineensietokykyä. Ei kärsi hermostua, jos asiakkaalla on vaikka huono päivä tai jos aikataulu on kiireellinen. Alalla tulee olla myös oma-aloitteinen ja tekevä, jotta ehtii tehdä kaiken”, tytöt pohtivat. ”Alan kiinnostavuus ja asenne ovat kuitenkin ne tärkeimmät asiat. Opiskellessa oppii koko ajan taitoja lisää ja tulee rohkeammaksi. Tekemällä oppii”, tytöt päättävät.

Opetuksessa vaihtelee käytäntö ja teoria. ”Silloin kun on keittiöpäivä, niin luokassa käydään aamulla läpi työnjako, että mitä tehdään ja kuka tekee mitäkin”, Iita kertoo. ”Luokan yhteistyö toimii ihan hyvin. Jos esimerkiksi keittiöllä on saanut omat työt tehtyä, niin voi mennä auttamaan jotain toista”, Mari lisää.

Mari ja Iita ovat saaneet jo kokemusta työelämästä. Iita on työskennellyt kesällä Grillikioski Sormulan puodissa ja Ravintola Eskobarissa Kuhmossa. Hän tekee myös alan töitä viikonloppuisin opintojensa ohella. Myös Mari oli kesätöissä Ravintola Eskobarissa Kuhmossa.

Tytöt lähettävät terveisiä ysiluokkalaisille ja muille hakijoille; ”Ala soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita alasta. Jos et ole varma, että mille alalle haluaisit, niin tämä ala on kuitenkin sellainen, mistä saat hyvät perustaidot ja hyvän pohjan jatkoa ajatellen. Pääset tekemään ja oppimaan käytännön työn kautta.”