Lähihoitajaopinnot avaavat tulevaisuuden ovia monipuolisesti eri suuntiin

kuusamo_lahihoitajat_opiskelijatarinat

Henna Oksanen, Jessica Tyni ja Jonna Ohtonen aloittivat syksyllä 2015 suoraan peruskoulun jälkeen lähihoitajaopinnot Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikassa. Tyttöjen halu auttaa, hoivata ja tukea toisia oli se ykkösjuttu, joka ohjasi ammatinvalintaa. Jessican ja Hennan perhepiireistä lähihoitajan ammatti oli tuttu jo entuudestaan. Jessican äiti on lähihoitaja ja Hennan kaksi tätiä ovat lähihoitajia. Peruskoulun TET-jakso vielä vahvisti valintaa. Jonnan haaveissa hoitoala oli aina ollut ykkönen, ”Haluan auttaa muita ihmisiä”, hän kertoo.

Tyttöjen opinnot ovat sujuneet mallikkaasti ja opiskelukokemukset ovat jopa ylittäneet odotukset. ”Meillä on mahtava ryhmähenki!” tytöt toteavat. Jokainen voi olla oma itsensä. Opetettavista aiheista keskustellaan ja vaihdetaan ahkerasti kokemuksia sitä mukaan, kun osaaminen karttuu työssäoppimisjaksojen ja työkokemuksen myötä.

Lähihoitajaksi opiskelu ei ole pelkkää oppitunneilla istumista. Iso osa ammatin opiskelua muodostuu tekemällä oppimisesta. ”Demotunneilla harjoitellaan asioita käytännössä ja työssäoppimisjaksoilla päästään sitten soveltamaan opittua. Ensimmäisenä opiskeluvuotena meillä oli jo kaksi työssäoppimisjaksoa”, tytöt kertovat.

Lähihoitajan ammatissa korostuvat empatia ja sosiaaliset taidot. ”Pitää olla kiinnostunut kanssaihmisten hyvinvoinnista ja osata ymmärtää, mitä ihminen tuntee eri tilanteissa”, Henna toteaa. ”Niin, ja lähihoitajan pitää olla positiivinen, mukautumiskykyinen ja rohkea”, Jonna lisää. ”Opintojen aikana opettajat ovat rohkaisseet meitä tunnistamaan itsessämme omia vahvuuksiamme ja hyödyntämään niitä työtilanteissa. Opimme erottumaan eduksemme”, Jessica summaa.

Tulevaisuudessa Henna, Jessica ja Jonna näkevät varmuudella itsensä ammattiin valmistuneina lähihoitajina. ”Uskon, että työllistyn varmasti ja nyt opiskelemani sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala avaa minulle mahdollisuudet opiskella myöhemmin muitakin lähihoitajatutkinnon osaamisaloja”, Jessica toteaa. Tyttöjen suunnitelmissa myös sairaanhoitajaopinnot ammattikorkeakoulussa, ulkomailla hoiva-alalla työskentely ja yrittäjyys ovat mahdollisia tulevaisuuden vaihtoehtoja ammattiin valmistumisen jälkeen.