Sosiaalisen ja vastuuntuntoisen ala

Joskus oikean alan löytyminen ottaa aikansa. Se voi vaatia polulta poikkeamista ja kokeilua siihen saakka, kunnes palaset asettuvat paikoilleen. Jollekin suunta on selvä jo alun alkaen. Kainuun ammattiopiston lähihoitajaopiskelijat Valtteri Kilpeläinen ja Milla Pyykkönen kuuluvat mutkan kautta oikaisseiden joukkoon. Molemmat päätyivät hyvinvointialalle kokeiltuaan ensin jotain muuta – Valtteri liiketaloutta ja Milla matkailualaa. Mika Pyykköselle lähihoitajaopinnot olivat selvää kauraa jo ysiluokan yhteishaussa.

Lähihoitajaopiskelijat_haastattelu_netti

 

– Kaverit kyllä ihmettelivät, että miksi hain alalle, jossa vaihdetaan vain vaippoja vanhuksille, Mika nauraa kuluneelle mielikuvalle lähihoitajan työstä. Monen käsitys lähihoitajan ammatista kaipaisikin päivittämistä. Milla ja Valtteri kertovat itsekin yllättyneensä alan monipuolisesta luonteesta. Milla myöntää, ettei aikoinaan käynyt mielessäkään hakeutua tälle alalle. Nyt kaikki tuntuu luontevalta ja ennen kaikkea ala omimmalta.

– Opiskelussa on auttanut hirveästi oma henkilökohtainen opintoplku. Se mahdollistaa tiettyjen tutkinnon osien suorittamisen itsenäisesti ilman koululla istumista, Milla sanoo. 

Valtterille lähihoitajan työ on tutumpaa jo entuudestaan. Oma äiti valmistui alalle muutama vuosi sitten ja nyt myös isä on innostunut opiskelemaan.

– Opiskellaan samaan ammattiin yhtä aikaa, Valtteri kertoo.

Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa 

Kolmikko kiittelee alan opiskeluympäristöä simulaatioluokkineen. Yhteistyö Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa koetaan tärkeäksi, ja jokaisen haaveena siintää jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa valmistumisen jälkeen. Valtterin ja Mikan ajatuksissa kiinnostavalta kuulostaisi työ ensihoitajan vastuullisissa tehtävissä ja Milla mielisi kätilön ammattiin. Yhtä mieltä kaikki ovat Kainuun ammattiopiston hyvinvointialan antamasta erinomaisesta pohjasta jatkoa ajatellen.

– TOP-jaksoilla on ollut mahdollisuus nähdä alan monipuolisuus ja tehdä mielenkiintoisia, monipuolisia töitä, he toteavat.

Milla, Mika ja Valtteri rohkaisevat kaikkia lähihoitajan ammatista haaveilevia hakemaan opiskelijaksi Kainuun ammattiopistoon.

– Ihmisläheinen, reipas, sosiaalinen ja henkisesti vahva, opiskelijat listaavat alalla tarvittavia ammattilaisen ominaisuuksia.