Varmasti työllistävä ala!

koneistajat_opiskelijatarinat

Petja, Ville ja Joona TOP-jaksolla Koneistamo Alm Oy:llä Kajaanissa.

Kainuulaiset Joona, Petja ja Ville ovat kolmannen vuoden koneistaja-opiskelijoita. Kaikki kolme ovat ehtineet tehdä oikeita alan töitä opintojensa ohella. Metallialan työntekijöistä on pulaa ja töitä riittää.

Metallialan kiinnostavuus, metallitöiden harrastaminen ja alalla työskentelevät sukulaiset innostivat Joonan, Petjan ja Villen hakeutumaan alalle. Kainuun ammattiopisto valikoitui opiskelupaikaksi läheisen sijaintinsa vuoksi.

Kolmikon koulupäivissä vaihtelee käytännön harjoittelu ja teorian opiskelu. Harjoitustöitä tehdään koulun opetustiloissa hallissa. ”Hallipäivät ja teoriapäivät pidetään erikseen. Kun mennään halliin tekemään, niin sitä sitten työskennellään koko päivä siellä”, Joona täsmentää. Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että opinnoista on ollut paljon hyötyä. ”Täällä ollaan opittu käyttämään koneita ja erilaisia mittavälineitä ja lukemaan ja tekemään työpiirustuksia. Ollaan saatu kaikenlaista kokemusta”, pojat luettelevat.

Mitä koneistajat sitten tekevät? ”Työpiirustuksen mukaan valitaan aihio ja raaka-aine ja sitten katsotaan mitat ja ajetaan lastua pois, että saadaan muoto kohdilleen. Sen jälkeen taas katsotaan mitat ja ajetaan kappaleet mittoihin. Manuaalipuolella kampia pyöritetään käsin kun taas CNC-koneelle tehdään ohjelma, jonka mukaan kone tekee.” Joona selittää. ”Parasta opiskelussa on ollut se, kun saa itse tehdä kappaleen alusta loppuun. On mukavaa, kun saa sen mitoissa olevan valmiin kappaleen käsiinsä ja siitä näkee sen oman työn jäljen ja tietää, että se on aika tarkkaan tehty”, nuoret kertovat.

Kaikki kolme pitävät opiskeluun kuuluvia työssäoppimisjaksoja (TOP) äärimmäisen tärkeänä. ”TOP-jaksoilla se varsinainen oppiminen oikeastaan tapahtuu, kun pääsee tekemään oikeita töitä ja samalla tutustuu työelämään”, Ville toteaa. ”Oppii paljon sellaisia asioita, joita ei välttämättä koulussa tule vastaan. On paljon erilaisia kappaleita ja koko ajan on se tietty työtahti. Näkee, että mitä se työnteko oikeasti on”, Joona lisää. Petja ja Ville ovat suorittaneet kaikki TOP-jaksonsa Koneistamo Alm Oy:ssä Kajaanissa. Joona on ollut harjoittelussa useassa eri paikassa. ”Eri työpaikoissa on erilaisia koneita ja työtavatkin saattavat vaihdella sen mukaan”, Joona toteaa.

TOP-jaksot ovat tuoneet nuorille myös oikeita töitä. Petja on ollut Koneistamo Alm Oy:llä kesätöissä ja tehnyt myös iltatöitä satunnaisesti opintojen ohella. ”Töitä riittää. Kesällä oli esimerkiksi niin kiire, että oli jopa pula työntekijöistä ja tekijöitä oikein etsimällä etsittiin,” Joona kertoo. Myös Ville on ollut kesäisin töissä.

Nuoret suosittelevat koneistajan ammattia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita käsillä tekemisestä ja metallialasta. ”Täällä kyllä oppii, jos jaksaa vain keskittyä ja haluaa oppia ja on kiinnostunut alasta. Ei tarvitse olla mitään taitoja etukäteen, täällä kyllä opetetaan. Ala soveltuu myös tytöille”, pojat vakuuttavat.