Maalaismarkkinat siirtyvät vallitsevan koronatilanteen vuoksi

Kainuun ammattiopisto (KAO) on seurannut kevään aikana tiiviisti koronavirustilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia. Tällä hetkellä isot yleisötapahtumat on kielletty heinäkuun loppuun saakka, mutta koronaepidemian odotetaan jatkuvan pitkälle syksyyn. Koronatilanteen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi Kainuun ammattiopisto on päättänyt siirtää Maalaismarkkinat seuraavaan vuoteen 2021. KAO katsoo vastuulliseksi ratkaisuksi olla järjestämättä syyskuun 11. ja 12. päivälle suunniteltuja markkinoita.

Poikkeusolot vaikuttaneet markkinoiden valmistelutyöhön

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi edelleen poikkeusolot. Hallitus on linjannut toimenpiteitä, joilla pyritään estämään uusia koronavirustartuntoja ja hidastamaan epidemian leviämistä. Kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä. Yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltoa on jatkettu ainakin 31.7.2020 saakka. Loppukesän ja alkusyksyn tilaisuuksien osalta hallitus arvioi rajoituksia viimeistään kesäkuun alussa.

Toisen asteen oppilaitoksia, korkeakouluja ja vapaata sivistystyötä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5.2020 asti. Koulutusliikelaitoksessa jatketaan etätyöskentelyä kuitenkin kevätlukukauden loppuun saakka valtioneuvoston antaman suosituksen mukaisesti. Lähiopetusta toteutetaan, jos esimerkiksi valmistuminen riippuu siitä tai opintojen eteneminen on kokonaan pysähtynyt etäopetuksen seurauksena. Kokonaisopiskelijamäärästä oppilaitosten tiloihin palaa vain noin 10%.

”Maalaismarkkinoiden valmistelu vaatii paljon opiskelijatyötä jo keväällä, mikä ei nyt etäopetuksen aikana ole ollut mahdollista. Tämä on myös osaltaan vaikuttanut siirtämispäätökseen”, sanoo koulutuspäällikkö Renne Sänisalmi.

Markkinat ovat vuosittain KAOn suurin opiskelijoiden ja henkilöstön yhteinen ponnistus, jonka valmistelut aloitetaan tavallisesti puoli vuotta ennen markkinaviikonloppua. Opiskelijat ovat mukana markkinoiden suunnittelussa ja valmistelussa sekä vastaavat myynti- ja esittelypaikkojen varauksista ja markkina-alueen rakentamisesta.

Pitkät perinteet

Maalaismarkkinat on järjestetty Seppälän kampuksella tähän mennessä 29 kertaa, joista kolme viimeisintä Nälkämaan Markkinat -nimellä. Kaksipäiväinen markkinatapahtuma kokoaa vuosittain 12 000 – 14 000 kävijää koulutilan alueelle näkemään ja kokemaan markkinahuumaa, tutustumaan maaseutuun ja paikalliseen toisen asteen koulutukseen. Ensi vuonna Maalaismarkkinat aiotaan järjestää 10. – 11.9.2021.

Lisätietoja
koulutuspäällikkö Renne Sänisalmi
p. 044 797 4512, renne.sanisalmi@kao.fi