Tunnustusta Impilinnan arvokkaasta rakennussuojelutyöstä

Kajaanin kaupungille on myönnetty tiistaina 25. huhtikuuta Viisikanta-palkinto Seppälän Impilinnan arvokkaasta rakennussuojelutyöstä. Palkintoa olivat vastaanottamassa Kajaanin kaupungin toimitilapäällikkö Markku Haverinen, arkkitehti Kim Johansson, Kainuun ammattiopiston koulutuspäällikkö Leena Karjalainen ja kehittämissuunnittelija Osmo Hänninen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuriympäristötoimikunnat myönsivät tänä vuonna Viisikanta -rakennussuojelupalkinnon viidelle kohteelle. Impilinnan lisäksi palkittavia kohteita ovat Huovelinin mylly ja saha Haukiputaalla, Kallioniemi Taivalkoskella, Haapaveden vanha meijeri Haapavedellä ja Alvar Aallon sauna Oulussa.

Tärkeimpinä Viisikanta-palkinnon myöntämisperusteina on hyvin suoritetut korjaus- tai ylläpitotyöt ja se miten kulttuurihistoriallisia arvoja on kohteissa pystytty säilyttämään. Impilinnan palkitsemiskriteerissä korostetaan perinteitä kunnioittavaa rakennuksen perusparannustyötä ja käyttötarkoituksen muutosta.

Kainuun ammattiopiston ja 120 vuotiaan, Kainuun vanhimman ammatillisen koulun Seppälän edustajana Leena Karjalainen valotti kiitospuheessaan historiallisen karjahoitokoulun perustamista.

– Juhani Paatelan suunnittelema, uusklassinen rakennus, Impilinna eli tietopuoleinen karjanhoitokoulu rakennettiin 1928 – aikana, jolloin Kainuussa oli vielä tuoreessa muistissa kato- ja nälkävuodet. Uskottiin, että kouluttamalla pienviljelijöitä pystymme lopullisesti voittamaan nälän. Tänä päivänä voimme iloita siitä, että näin on tapahtunut.

Impilinnan peruskorjausprojekti ei ole ollut helppo ja nopea taival. Seppälässä, Kajaanin keskustan läheisyydessä sijaitsevan historiallisen ja suojellun rakennuksen arvoiseensa kuntoon saamiseen kului aikaa noin kymmenkunta vuotta. Ensin haaveiltiin vuosia ja sitten ryhdyttiin toimeen. Vuonna 2009 tehdyssä kuntoarviossa rakennus todettiin huonokuntoiseksi, mutta korjauskelpoiseksi.

Rakennuksen peruskorjaus- ja entisöintityöt käynnistyivät vuonna 2011 niin rakennuksessa kuin puutarhassa. Impilinnan ja sen ympäristön rakentaminen on ollut valtava yhteinen ponnistus, johon ovat osallistuneet Kajaanin kaupungin ja KAO:n lisäksi eri rahoittajatahot, muun muassa Kainuun liitto ja Kainuun ELY-keskus sekä Kainuun museo. Rahoitus ei kuitenkaan kattanut koko peruskorjausprojektia.

– Lopullisesti projektin toteuttamisen mahdollisti korjaustöiden tekeminen osana opiskelijoiden oppimista. Valtaosa rakennus- ja sisustustöistä onkin tehty opiskelijatyönä. Merkittävässä roolissa olivat rakennus- ja sähköpuolen opiskelijat, mutta myös puutarha-, tilasisustamisen ja monen muun alan opiskelijat ovat ahkeroineet Impilinnassa, kiittelee Leena Karjalainen.

Rakennussuojelutyöstä palkittavia kohteita nousee esiin monista eri tahoista koostuvassa kulttuuriympäristötoimikunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa. Monet kohteista ovat saaneet korjausavustusrahoja valtiolta ja ovat siten olleet seurannassa. Toimikunnat ovat käyneet kohteissa myös paikan päällä katsomassa ja arvioimassa kohteiden kunnostustöitä.  

Palkinto jaetaan joka vuosi yhdelle tai useammalle yksityiselle tai yhteisökohteelle. Palkintoon kuuluu kunniakirja ja mitali, jonka on kustantanut ja valmistanut Rautaruukki Oy.

Lisätietoja

Leena Karjalainen, koulutuspäällikkö
p. 044 286 3649
leena.karjalainen@kao.fi