Yhteishaussa reilusti aloituspaikkoja peruskoulun päättäville nuorille

Yhteishaku ammatilliseen- ja lukiokoulutukseen on parhaillaan käynnissä. Toisen asteen koulutuksen hakijamäärät ja aloituspaikat elävät vuosittain. Tänä vuonna toisen asteen yhteishaussa on aloituspaikkoja reilusti peruskoulun päättäviä hakijoita enemmän.

Yhteishaussa ammatilliseen peruskoulutukseen voivat hakea perusopetuksen tänä keväänä tai perusopetuksen aiemmin päättäneet, joilla ei ole aiemmin suoritettua toisen asteen tutkintoa. Lukion suorittaneet voivat hakea yhteishaussa ammatillisen peruskoulutuksen yo-kiintiöpaikoille tai jatkuvan haun kautta. Yhteishaun hakuaika on 19.2. – 12.3.2019. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Aloituspaikkoja riittää runsaasti Kainuussa ja Koillismaalla

Kainuussa on tänä vuonna peruskoulun päättäviä oppilaita yhteishaun hakuaikana 763, kun aloituspaikkoja on 916. Kuusamossa peruskoulun päättäviä on 186 ja vastaavasti aloituspaikkoja 246.

Kajaanin lukiossa on tänä vuonna aloituspaikkoja 180 opiskelijalle. Kainuun ammattiopistossa aloituspaikkoja on 438 opiskelijalle ja Kainuun ammattiopiston Vuokatin toimipisteellä 16 opiskelijalle. Kuusamossa on Kainuun ammattiopistolla 126 aloituspaikkaa ja Kuusamon lukiossa 120 aloituspaikkaa.

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus auttaa ammatillisissa suunnitelmissa

VALMA-koulutus valmentaa ammatilliseen peruskoulutukseen. VALMA on tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ja ilman toisen asteen koulutusta oleville nuorille sekä maahanmuuttajataustaisille, jotka haluavat selkeyttää ammatillisia suunnitelmia ja hakeutua valmentavan koulutuksen jälkeen ammatilliseen koulutukseen. VALMA-koulutusta on tarjolla Kajaanissa ja Kuusamossa. VALMA-koulutukseen haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Hakuaika on 21.5. – 23.7.2019.

Jatkuva haku mahdollistaa koulutukseen hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden

Jatkuvassa haussa koulutukseen voi hakeutua silloin, kun itsellä on tarve kouluttautua. Jatkuvan haun kautta voi hakea perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutukseen tai yksittäisten tutkinnon osien suorittamiseen.

Tutkintokoulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, jos

  • hakijalla on jokin aiempi tutkinto
  • hakija on hankkinut osaamista työelämässä
  • hakija haluaa vaihtaa ammattialaa
  • hakee oppisopimuskoulutukseen
  • on jäänyt yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa.

Osoitteessa www.kao.fi, koulutusten esittelysivuilla on tarkempia tietoja mm. hakuajasta, koulutuksen tarkemmasta sisällöstä, toteutuksesta ja opiskelumaksuista.