Oppi 10 B-talon solussa on alkuillasta rauhallinen tunnelma. Istumme asuntolaohjaaja Tuulan ja solun asukkaiden kanssa porisemassa asuntolaelämästä. Solussa asuu muusikko- ja lukio-opiskelija Aatu, sähköalan opiskelijat Joopi ja Kristian sekä turvallisuusalalla opiskelevat Otto ja Leevi. Plus- ja miinuspuolista kysyttäessä poikien mielestä parasta asuntolassa asumisessa on sen maksuttomuus ja kavereiden seura. Myös se koettiin hyvänä, että asuntolassa pääsee tutustumaan muiden alan opiskelijoihin oman luokan lisäksi.
Vapaus tuo vastuuta
Miinuspuoliksi nostettiin oman rauhan puute. Tosin jos sanoo reilusti kaipaavansa yksityisyyttä, niin sitä kunnioitetaan. Tässä solussa Tuula antaa kiitosta pojille, että he ovat koulineet toisiaan ja solussa vallitsee mukava ryhmäkuri. Järjestyssääntöjen mukaan hiljaisuus alkaa klo 22, mutta se ei Tuulan mukaan aina kaikissa soluissa toteudu. Toisinaan asuntolaohjaajan pitää ottaa järeämpiä keinoja käyttöön, kun ruokaa laitetaan ja metelöidään puolen yön aikaan. Pääsääntöisesti asuntolaelämään opitaan suhteellisen mukavasti, joillain se ottaa pidemmän ajan. ”Jotkut eivät opi siihen koskaan”, Tuula huomauttaa. Vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuu, joka voi olla nuorelle uusi asia. Poikien mukaan asuntolaelämä on pehmyt lasku itsenäiseen elämään, johon moni peruskoulusta tullut ei ole vielä valmis.
Asuntolaohjaajasta tukea ja turvaa
Talossa on asuntolaohjaaja iltaisin paikalla ja se on poikien mielestä hyvä asia. Etenkin alkusyksystä hänellä on tärkeä ja tarpeellinen rooli, kun asuntolaelämään totutellaan. Vaikka vanhemmat olisivatkin puhelimen päässä, on se fyysinen aikuinen siinä samassa talossa erilainen ja konkreettinen turva. KAOn asuntoloihin eivät kajaanilaiset opiskelijat pääse asumaan, vaan kaikki asukkaat ovat kauempaa. Tulijoita on sen verran paljon, että tällainen rajanveto on ollut tehtävä. Asuntolaohjaajilla onkin melkoinen palapeli tehtävänä, jotta opiskelijoille saataisiin petipaikat järjestymään. Loppukesästä Tuulan puhelin käy kuumana, kun opiskelijoiden vanhemmat soittavat nuortensa asuntolapaikkojen tiimoilta. Kaikille paikkaa ei vain saada järjestymään, kun halukkaita on enemmän kuin huoneita.
Tämän solun opiskelijat ovat Kuhmosta, Suomussalmelta, Sotkamosta ja Vuolijoelta. ”Vaikka Kajaanin ja Sotkamon välillä on hyvät bussiyhteydet, asettaa minun alani omat haasteensa kulkemiseen. Usein keikkoja on iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kulkeminen ei olekaan niin yksinkertaista”, muusikko-opiskelija Aatu sanoo. Asuntolassa saa asua myös viikonloppuisin, jos siihen on perusteltu tarve. Tällöin kuitenkin luotto pitää ansaita ja se täytyy pitää. Jos mokaa kunnolla, ei viikonloppuasumiseen heltiä lupaa uudelleen kovin helposti, jos ollenkaan. ”Joskus opiskelija menettää luoton jo elokuussa”, Tuula huokaa. Kaikkien opiskelijoiden kanssa keskustellaan käytännöistä heti alkuun ja pelisääntöjä kertaillaan myös matkan varrella.
Pelisäännöistä raamit sujuvaan arkeen
Asuntolaan ei saa tuoda alkoholia edes täysi-ikäiset. Koulun alue on täysin päihteetön, joten tästä ei ole neuvottelun varaa. Tupakantumppeja kertyy yhden talon kulmalle, vaikka periaatteessa tupakointi on kielletty. Keväisin asuntoloiden pihalla on yhteiset siivoustalkoot, jolloin viimeistään tupakantumpitkin saavat kyytiä. Kaikille talkoisiin osallistuville on tietysti talkootarjoilu. Onneksi tämä perinne on voitu säilyttää myös korona-aikana, pihalla on helppo pitää turvavälit kunnossa.
Normaalisti asuntolaan saa tuoda vieraita, mutta näin korona-aikana vieraat on kielletty. Vierailuaika on rajattu kello 17-21 välille, mutta tästä voi Tuulan mukaan vähän joustaa, jos luottoa löytyy ja vieraiden kanssa osataan olla siivosti. Jopa yökyläily esimerkiksi toiselta paikkakunnalta tulevan perheenjäsenen kohdalla onnistuu, jos asukas asuu yksin huoneessa. Tämäkin on neuvoteltavissa oleva asia.
Nuoriso muuttuu
Tuulan mukaan elo asuntolassa on mennyt vuosien saatossa varsin mukavasti. Mitään isompia läheltä piti -tilanteitakaan ei ole onneksi ollut. ”Yksi roskis on syttynyt palamaan ja muutama nakit ja muusi -tapaus muistuu mieleen”, Tuula muistelee. Nakit ja muusi tarkoittaa sitä, että opiskelija tulee päihtyneenä yömyöhään soluun ja laittaa pitsan uuniin lämpiämään. Unen voittaessa pitsa alkaa kärytä ja aiheuttaa hälytyksen. Ennen vanhaan nuoret käyttivät paljon enemmän alkoholia, jolloin sattumuksiakin oli enemmän. Tuula vertaa vanhoja aikoja villiin länteen, kun nykyään nuoret ovat pääsääntöisesti huoneissaan ja pelaavat tietokoneilla. Energiajuomia kuluu paljon ja yön tunnit voivat vierähtää pelikoneen ääressä. Aamulla kouluun nousu saattaakin olla sitten vaikeaa. ”Nyt on aika erilaiset ongelmat kuin 10 vuotta sitten. Myös autokanta on muuttunut, ennen vanhaan kaikilla oli amis-Corolla wundereineen ja karvanoppineen. Nyt täällä näkyy paljon Audeja, Bemareita ja Mersuja”, Tuula kertoo havainnoistaan.
Tyttöjen ja poikien välisistä eroista kysyttäessä Tuula sanoo heti siisteyden. Tyttöjen talo on kaiken kaikkiaan siistimpi. Toki tämä riippuu paljon myös tyypistä, eli sotkua löytyy ihan kaikista taloista. Tuulaa vaatii vaatemytyt lattioilta siivottavaksi viimeistään torstaina klo 20 mennessä. Hän sanoo antaneensa sen verran siimaa, että olkoot vaatekasat alkuviikon, mutta kerran viikossa ne täytyy jaksaa siivota pois. ”Koska asuntolassa on paljon asukkaita, on tietyistä säännöistä vain pidettävä kiinni, vaikka se voi jostain kuulosta nipotukselta”, Tuula perustelee. Se on nuorillekin helpompaa, kun he tietävät raamit, joissa toimitaan. Rajat tuovat myös turvaa, vaikka yhteentörmäyksiltäkään ei aina vältytä. Jos nuorella ei ole ollut kotona rajoja tai vastuuta kotitöistä, voi asuntolan toimintamalli olla aluksi pieni shokki.
Tuula sanoo tuntevansa asukkaat melko hyvin ja hän haluaakin oppia tuntemaan nuoret. Apuna hänellä on alkuun kansio, jota hän opiskelee iltaisin. Koska Tuula kiertää jokaisen huoneen joka ilta (su-to), tulevat nuorten luonteet viimeistään näillä kierroksilla tutuiksi. ”Aluksi se oli vähän outoa, kun asuntolaohjaaja tuli joka ilta pistäytymään ja moikkaamaan, mutta siihen tottui tosi nopeasti. Nyt se ei jännitä enää ollenkaan.” Otto ja Leevi tuumaavat.
Kesällä asuntola on kuukauden päivät tyhjillään. Tuolloin asuntoihin tehdään tarvittavat siivoukset ja kohennukset. Solujen lisäksi opiskelijoiden käytössä on yhteisiä tiloja. He voivat pelata biljardia ja pingistä tai käydä kuntosalilla. Saunaosaston vieressä on tilava tv-huone, jonka sohville mahtuu helposti kuusikin nuorta viettämään aikaa.
Tuulan mukaan nuoret ovat tykänneet asua asuntolassa, tästä kertoo hänen saamansa palaute jälkeenpäin. Useampi nuori on tullut kiittämään, että armeijassa olo sujui paljon helpommin, kun alla oli muutaman vuoden asuntolaelämä. Myös sellaista on nähty, että asuntolasta omaan kämppään muuttanut nuori onkin alkanut notkua uudelleen asuntolalla. ”Kotona yksin on tylsää, kun kaikki kaverit ovat täällä”, kuului tämän nuoren vastaus.
Vaikka tyttöjä ja poikia ei laiteta taloihin sekaisin, voi rakkaustarinoita silti syntyä. Toisinaan viereisestä talosta löytynyt seurustelukumppani saattaa pysyä vierellä pitkäänkin ja onpa näistä romansseista syntynyt ihan perheitäkin. ”Minulla on Facebook-kavereissa entisiä asukkaita, jotka ovat alkaneet seurustella asuntolassa asuessaan, ja he ovat sittemmin perustaneet perheen.” Tuula iloitsee. Vaikka aivan kaikki päivät eivät olekaan ruusuilla tanssimista, ilmiselvästi hän tykkää työstään tosi paljon.
Asuntolapaikkoja 2020–2021 lukuvuonna:
- Opintie 227 (4 taloa)
- Seppälä 92 (3 taloa)
- Kuusamo 80 (1 talo)
- Vuokatti 62 (1 talo)
- Kuusamossa asukkaita 55–60 läpi vuoden
- Vuokatissa asukkaita 50 -55 läpi vuoden.
Jatkossa asuntolakapasiteetti tulee pienenemään Kajaanin osalta 35 paikalla. Oppi 3 poistuu käytöstä 1.7.2021 alkaen ja asuntola muuttaa osoitteeseen Ketunpolku 5.
1.8.2021 alkaen asuntolapaikat jaetaan ensisijaisesti oppivelvollisille.