Rekrykoulutuksesta töihin

SONY DSC

Konetekniikan insinööri Ville Kettunen (oik.) ja hitsaaja Pekka Vähärautio (vas.) osallistuivat Kainuun ammattiopistolla RekryKoulutuksiin, Ville osavalmistuskoulutukseen ja Pekka hitsauskoulutukseen. Molemmat miehet työllistyivät koulutuksen kautta vaunutehtaalle.

”Vasta valmistuneen insinöörin on vaikea saada työtä työkokemuksen puuttuessa. Aktiivisesta työnhausta huolimatta työttömyys näytti vain jatkuvan ja halu pysyä Kainuussa antoi syyn hakea Rekrykoulutukseen. Koulutukseni aikana työnantaja huomasi potentiaalini ja motivaationi. Kolmen kuukauden koulutuksen jälkeen edessä oli työsopimus ja insinöörin koulutusta vastaava vakinainen tehtävä työsuunnittelijana. Käytännön osaamisen kautta on helpompaa toimia myös työsuunnittelijana”, tietää Ville.

Pekka sanoutui irti silloisesta työsuhteestaan paikkakunnan vaihdoksen takia. Työllistymisen mahdollisuus, kiinnostava työ lähellä kotia ja halu oppia sai hänet hakeutumaan RekryKoulutukseen. Yhdeksän kuukautta kestäneen hitsauskoulutuksen aikana Pekka suoritti hitsaajan ammattitutkinnon valmistuen lokakuussa 2012. Pekan osaamista täydentää myös suoritettu hitsausrobottien käyttöön vaadittava hitsausoperaattorin koulutus.

”Minulla ei ollut paljon kokemusta hitsausmenetelmistä, joita Transtechillä tarvittiin. Halusin oppia uutta ja motivaatiokin oli kohdillaan, sillä hyväksytysti suoritettu koulutus toisi työpaikan. Koulutuksen alussa suoritin tehtävissä tarvittavat hitsauspätevyydet ja pääsin työsuhteeseen jo Rekrykoulutuksen aikana”, kertoo Pekka.

Työssä oppimisen aikana tehtaalla työskenneltiin pareittain. Työ tehtaan tuotannossa on luonteeltaan urakkatyötä. Riittävä osaaminen hankitaan aina ennen urakkatöihin siirtymistä.

”Koulutettavat siirtyvät urakkatöihin ihan oman osaamisen mukaan. Kun perusosaaminen on kunnossa, niin asenne ja halu kehittyä ratkaisee paljon. Urakkatöihin siirrytään vasta silloin, kun tuntee hallitsevansa ja pärjäävänsä urakkatöissä ryhmän mukana.”

Pekka ja Ville ovat molemmat tyytyväisiä koulutukseen ja sen kautta työllistymiseen vaunutehtaalle.

”RekryKoulutukseen kannattaa hakea. Työnantajalle pääsee näyttämään omat vahvuudet käytännössä ja silloin on mahdollisuus työllistyä helpommin kuin pelkän haastattelun perusteella”, vinkkaa Ville.

”Jos ala vain kiinnostaa, niin RekryKoulutus on hyvä väylä myös nuorille työllistyä, jos ei ole tehtävään tarvittavaa työkokemusta”, päättää Pekka.