Hyppää sisältöön

Seppälän vertikaalipuutarha

Kainuun ammattiopiston Seppälän kampuksen uudenaikaisella teknologialla varustettu vertikaalipuutarha, toiselta nimeltään monikerrosviljelmä tarjoaa oppilaille alan uusinta viljely- ja teknologia tietoa sekä vahvistaa yhteistyötä paikallisten puutarhayritysten ja alan tutkimuksen kanssa.

Monikerrosviljelmä on uusi, vähähiilinen ja tehokas tuotantotapa. Pitkälle automatisoitu monikerrosviljelmä lämpenee led-valoilla, kerää talteen energiaa ja säästää kasteluvettä.

Oppilaat mukana Vertikaalipuutarhan rakentamisessa ja toiminnassa

KAOn rakennus-, sähkö-, LVI- ja logistiikka sekä maarakennusalan opiskelijoilla oli ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana Vertikaalipuutarhan rakennushankekokonaisuudessa, tehdä osanäyttöjä ja oppia tiimityöskentelytaitoja työelämässä yritysten ja muiden koulutusalojen kesken.

Yhteistyöllä tuloksia

Paikalliset yritykset ovat olleet mukana rahoittamassa ja koeajamassa vertikaalipuutarhaa. Peuraniemen taimitarha koeviljelee vertikaalipuutarhassa mansikan varmennettuja emotaimia ja Akonlahden puutarha salaatteja ja yrttejä.

Hankkeet

Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä -hankkeiden (1.8.2020 – 31.12.2022) tavoitteena on ympärivuotinen, energiatehokas, vähähiilinen ja kannatta puutarhatuotanto uusien tuotantomenetelmien ja -tekniikan avulla. Kehittämishankkeen kustannusavio on 373 390 euroa  ja rahoittajat ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Valtio, Kainuun kunnat ja Luonnonvarakeskus (Luke).

Aurinkoenergialla pyritään tuottamaan noin puolet Vertikaalipuutarhan tuotannon sähköntarpeesta. Investointi toimenpiteinä ovat maa- asenteiden aurinkovoimalan hankinta, LED-valojen spektrisäätö ja ilmastonhallinnan energian kulutuksen tehostaminen, joiden kustannusarvio on 230 000 euroa.

Luke aloittaa tutkimustoiminnan vihannes – ja marjakasvien taimikasvatuskokeet ja arvioi vertikaaliviljelyn elinkaarivaikutuksia ohjaten tuotantomenetelmiä ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan.

Vertikaalipuutarha – hanke
Vertikaalipilotti – hanke