Hyppää sisältöön
*

Ammatti käytännön kautta

Oppisopimus on hyvä keino hankkia ammatti käytännönläheisesti töitä tehden. Oppisopimuskoulutus on opiskelijan, työnantajan, oppilaitoksen ja oppisopimuskoulutuksen järjestäjän yhteistyössä järjestämää koulutusta. Oppisopimus voidaan solmia 15 vuotta täyttäneelle, mutta yläikärajaa oppisopimuskoulutuksessa ei ole.

Työnantaja nimeää opiskelijalle työpaikkaohjaajan, joka vastaa työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta. Osa koulutuksesta tapahtuu oppilaitoksessa. Oppisopimuksella opiskeleva oppii tarvitsemansa tietotaidon suoraan työpaikalla ja saa siitä samalla vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuksen kesto vaihtelee riippuen koulutuksen tavoitteista ja opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta.

Raskaskalustomekaanikoksi oppisopimuksella

Miro Karppinen kouluttautui oppisopimuksella ammattiin Wetteri Power Oyllä. Raskaskalustomekaanikon ammattitutkinnon suorittanut Miro oli vasta 17-vuotias aloittaessaan tutkinnon suorittamisen.

”Opiskelin silloin nuorisopuolella logistiikkaa ja opiskeluihin kuului korjaamoharjoittelu. Menin silloin ensimmäisen kerran Wetteri Powerille”, Miro Karppinen kertoo.

Harjoittelun aikana kiinnostus asentajan työhön heräsi ja Miro alkoi selvittää oppilaitoksen kanssa mahdollisuutta vaihtaa alaa. Oppisopimuskoulutus oli vaihtoehto, joka sopi hänen tilanteeseensa hyvin. Työnantaja näki potentiaalin ja solmi hänelle oppisopimuksen.

Oppisopimusopiskelu tapahtui pääasiassa työpaikalla ja lähiopetusta oli noin kerran kuukaudessa 2-3 päivän ajan. ”Materiaaleja ja tehtäviä täytyi tehdä myös verkossa, joten opiskelu oli monipuolista. Samasta aiheesta sai monta näkökulmaa, koska sen mitä lähipäivillä opiskeli, sai töissä tehdä käytännössä,” Miro kertoo ja jatkaa: ”Mielestäni oppisopimusopiskelu on helpompaa ja tekemällä oppii enemmän kuin lukemalla. Toki teoria on tärkeää, se on pohja oppimiselle minkä päälle sitä käytännön kokemusta lähdetään rakentamaan.”

Yhteensä tutkinnon suorittaminen kesti vajaat 2,5 vuotta, minkä jälkeen Miro on jatkanut töitä samassa työpaikassa.

”Olin jo aikaisemmin siellä harjoittelussa, joten tuttuun taloon oli helppo jäädä. Työnantajana Wetteri Power on todella hyvä, suuren konsernin edut sekä valtamerkin tuki takaa miellyttävän työympäristön markkinajohtaja merkin parissa,” Miro kehuu.

Kiinnostuitko oppisopimuskoulutuksesta? Oppisopimuskoulutus edellyttää aina opintoihin soveltuvaa työpaikkaa. Jos tarvitset oppisopimuskoulutukseen liittyvää tarkempaa neuvontaa, ota ensisijaisesti yhteyttä kyseisen alan asiakkuusvastaavaan tai oppisopimussuunnittelijaan.

Työelämäpalvelut, oppisopimus yhteystiedot

Aihealueet