Hyppää sisältöön
Kuvassa Sami Karjalainen, Anu Kuosmanen, Kari Määttä ja Marko Kuvaja.

Suomen ensimmäinen Skills Finlandin kunniakirja Taitaja9 -kilpailuiden järjestämisestä Kainuun ammattiopistolle

Skills Finland ry on myöntänyt Kainuun ammattiopiston opinto-ohjaaja Kari Määtälle Suomen ensimmäisen kunniakirjan pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta kehittämistyöstä Taitaja9 toiminnan edistämiseksi ja ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi.

Kunniakirjan luovuttivat keskiviikkona 27.3.2024 Kajaanin lyseolla Kainuun ammattiopiston rehtori Anu Kuosmanen, Kajaanin lyseon rehtori Marko Kuvaja sekä taitajakoordinaattori Sami Karjalainen. Tunnustus on merkittävä ja Suomessa ensimmäinen laatuaan. Skills Finlandin myöntämä kunniakirja luovutettiin vastaanottajalleen isona yllätyksenä Kajaanin Lyseon Taitaja9-aluekisan kunniakirjojen jakotilaisuudessa kakkukahvien kera.

Taitajatoimintaa 20-vuoden ajan

Kainuun ammattiopisto on kehittänyt Taitaja9 toimintaa opinto-ohjaaja Kari Määtän johdolla jo noin 20 vuotta. Kainuun ammattiopiston paikalliskisan tehtävät ovat omien opetusalojen kehittämät ja järjestämät, mikä on erilainen malli kuin suurimmassa osassa Suomea. Taitaja9 rastitehtävien arvioijina toimivat ammatillisen koulutuksen opettajat. Pääpaino on käsillä tekemisessä ja KAO:n kisassa arvioidaan ajan lisäksi tiimin toimintaa sekä laadullisia kriteerejä työn lopputuloksesta. KAO:n paikalliskisassa opiskelijat pääsevät myös kattavasti tutustumaan ammatillisen opetuksen opetustiloihin sekä eri koulutusaloihin. Karin työllä myös perusopetuksen opojen sekä taito- ja taideaineiden opettajiin on kehitetty toimiva yhteistyöverkosto. Yhteistyöverkoston tärkeänä linkkinä ja yhteyshenkilönä toimii Lyseon Rehtori Marko Kuvaja

”Taitaja-yhteistyö on käynnistynyt 2000-luvun alkupuolella. Olen hoitanut kymmeniä kisajärjestelyjä ja kouluttanut KAO:n opettajia ja henkilökuntaa mukaan taitajatoimintaan. Tämä on ollut mukavaa työtä, jota on ollut ilo saada koordinoida ja kehittää”, Kari sanoo ja kehuu myös verkostoyhteistyötä, jota ilman työ ei olisi mahdollista.

Kuvassa Kari Määttä.

Kuluva lukukausi on Karin viimeinen taitajakoordinaattorina, sillä hän on siirtymässä syksyllä eläkkeelle. Karin jalanjäljissä jatkaa Sami Karjalainen, jolla on aiempaa kokemusta ammatillisesta taitajatoiminnasta. Syksystä 2024 alkaen Kainuun ammattiopiston Taitaja9 ja ammatillinen taitajatoiminta yhdistyvät Samin koordinoitavaksi.

Yhteishenki ja positiivinen kehittämisen ilmapiiri saavat taitajatoimijat jaksamaan mukana pitkään. Olen myös tykännyt sanoa, että opiskelijalle ja muillekin taitajatoimijoille taitajilla on mahdollisuus saavuttaa paljon, mutta en ole koskaan kuullut että joku olisi menettänyt taitajatoiminnassa jotain. On minulle ilo ja kunnia saada jatkaa Kainuun ammattiopiston vahvoja Taitajaperinteitä”, Sami sanoo.

Kainuun ammattiopiston rehtori Anu Kuosmanen pitää ammattitaitokilpailutoimintaa tärkeänä ja korostaa kädentaitojen merkitystä.

”Kädentaitojen ja osaamisen korostaminen on merkityksellistä tämän päivän nuorille, myös yhteiskunnan toiminnan näkökulmasta. Siksi kädentaitojen tuominen esiin ammattitaitokilpailujen ja tapahtumien kautta on todella tärkeää”.

Taitaja9-kilpailu

Taitaja9 on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Taitaja9 on koko yläkoulun kisa. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tehtävät vaativat näppäryyttä ja luovuutta. Samasta koulusta voi paikalliskilpailuun osallistua useampia joukkueita. Joukkueet ovat kolmihenkisiä, ja osallistujien tulee olla 7.–9.-luokkalaisia. Kussakin joukkueessa saa olla eri luokkien ja luokka-asteiden oppilaita, mutta joukkueen jäsenten tulee olla samasta koulusta. Kilpailussa nostetaan esille hauskasti ja kätevästi ammatillisen koulutuksen eri alojen tuntemusta. Kilpailutehtäviä on eri opintoaloilta ja ne tarjoavat osallistujille mahdollisuuden tutustua eri ammatteihin ja koulutuksiin.

Aihealueet