Hyppää sisältöön

KAO & Kia autoalan brändipäivä 26.1.2024

Kainuun ammattiopisto (KAO) kouluttaa huippuosaajia autoalalle yhdessä autoalan maahantuojien ja jälleenmyyjien kanssa. Alan vetovoiman kasvattamiseksi ja mielikuvan parantamiseksi KAO järjestää yhdessä Astara Finlandin (Kian maahantuoja) ja Wetterin kanssa autoalan brändipäivän Kajaanissa 26.1.202 klo 10 – 12 Kainuun ammattiopiston tiloissa.

Ajoneuvoala kehittyy ja sähköistyy huomattavaa vauhtia ja samanaikaisesti ala kärsii merkittävästä osaajapulasta. Korjaamoalan vetovoima on hiipunut viime vuodet tasaista tahtia, eikä eläköityvien ammattilaisten tilalle enää löydy tarpeeksi uusia asentajia. Autoalan Keskusliiton AKL:n kyselyn mukaan sen jäsenliikkeillä on noin 700 uuden mekaanikon välitön palkkaustarve.

Edellä mainittujen haasteiden ratkaisemiseksi KAO tekee jatkuvaa yhteistyötä työelämän ja maahantuojien kanssa kehittääkseen työelämälähtöistä ja ajan hermolla olevaa koulutusta. Astara Finland on omalta osaltaan tarttunut toimeen ja haluaa tukea alaan liittyvää ammatillista koulutusta. Astara Finland on luovuttanut yhteensä kuusi huollon sijaiskäytössä ollutta Kia-henkilöautoa eri puolelle Suomea koulutuskäyttöön. Suoraan liikennekäytöstä luovutetut autot ovat vuoden 2017 Kia Optima -malleja ja ne ovat useille ammatillista koulutusta tarjoaville oppilaitoksille uusinta opetuskalustoa. Kainuun ammattiopisto on yksi oppilaitoksista, joka on saanut edellä mainitun Kian opetuskäyttöön. Kia Optiman virallinen luovutus tapahtuu KAO & Kia brändipäivän aikana 26.1.2024.

Astara Finland tukee autoalan ammatillista koulutusta

Astara Finland haluaa olla tukemassa autoalan koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta. Yhtiö toimii Kian ja Mitsubishin maahantuojana Suomessa. Sen emoyhtiö Astara on maailman johtavia liikkumispalveluiden tarjoajia. ”Toimiva koulutusjärjestelmä on hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareita. Autoalan koulutus on uusien haasteiden edessä tekniikan kehittyessä. Haluamme osaltamme olla vaikuttamassa siihen, että oppilaitosten opetuskalusto vastaa tämän päivän tarpeita”, sanoo Astara Finlandin Kia Brand Director Kalle Kaura.

Oppilaitosyhteistyö on tärkeässä roolissa Astara-verkostossa. Sitä kautta jälleenmyyjät saavat ensimmäiset kontaktin tulevaisuuden tekijöihin. ”Koulutukseen panostaminen on myös konkreettinen panostus autoalan tulevaisuuteen. Parhaimmillaan työelämäjaksot etenevät oppisopimuskoulutukseen, jolloin opiskelijat pääsevät nopeasti kiinni käytännön töihin ja valmistumisen jälkeen voi olla valmis työpaikka odottamassa. Autoala tarjoaa huikeita mahdollisuuksia motivoituneille henkilöille”, Kaura kertoo.

Arvostettua ajoneuvoalan koulutusta Kajaanissa, Kuusamossa ja Vantaalla

Kainuun ammattiopisto tarjoaa erittäin monipuolista ajoneuvoalan koulutusta ja KAO onkin saanut tunnustusta tehdystä työstä. KAO on palkittu mm. Autoalan Keskusliiton palkinnolla ’Vuoden Autoalan koulutuksen järjestäjä 2020’. KAO kouluttaa ajoneuvoalan perustutkintoa ajoneuvotekniikan osaamisalalla Kajaanin ja Kuusamon toimipaikoissa. Ajoneuvoalan perustutkinto on alalle tulotutkinto, jonka opintojen aikana opitaan perusasiat ajoneuvoalasta. Perustutkintokoulutuksesta valmistutaan auto-, diagnoosi- tai hyötyajoneuvomekaanikoksi. Lisäksi Kuusamon toimipaikassa voi opiskella myös pienkonemekaanikoksi. Alaa opiskelevia perustutkintolaisia Kajaanissa on noin 100 henkilöä ja Kuusamossa noin 30 henkilöä.

Kainuun ammattiopisto tarjoaa eri maahantuojien kanssa yhteistyössä kehitettyä erikoistumiskoulutusta myös KAO:n Vantaan toimipaikassa, jossa koulutetaan laaja-alaisesti osaajia ajoneuvoalalle. KAO kouluttaa Vantaalla ympäri Suomea sijaitsevien jälleenmyyjien mekaanikkoja, työnjohtajia, auto- ja varaosamyyjiä sekä huolto- ja korjaamopäällikköjä. Vantaan toimipaikassa opiskelijoita on noin 350 ja koulutuksen toteutusmuoto on lähes poikkeuksetta oppisopimuskoulutus ja opiskeltavat tutkinnot ovat joko ajoneuvoalan ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto.

Wetteri näkyvästi mukana brändipäivillä

Autoalan brändipäivässä on mukana myös Wetteri Oy omalla esittely- ja rekrypisteellään. Wetteri on nykyisin yksi suurimmista KAO:n yhteistyökumppaneista ajoneuvoalan jälleenmyyjäkentässä, etenkin Pohjois-Suomessa, tarjoten kymmenille KAO:n opiskelijoille työelämälähtöisen tavan kehittää ammattitaitoaan huolto- ja korjaamopalveluissa sekä varaosamyynnissä. ”Autoala on historiallisessa murrostilassa. Jakeluteiden muuttuminen, päästöttömät teknologiat ja digitalisaatio vaativat valtavia investointeja ja muokkaavat perinteisesti pirstaleista markkinaa kohti suurempia yksiköitä. Autoalan murros on Wetterin kasvun ajuri: Suuret toimijat hyötyvät suuresti paremmasta kannattavuudesta ja synergiaeduista.” (www.wetteri.fi)

Ajoneuvoalan toimijoiden toiveena on, että sähköistyvä autokanta palauttaisi nuorten kiinnostuksen alaa kohtaan. Sähköautojen huoltaminen ja korjaaminen tapahtuu jo pitkälti tietoteknisiä laitteita hyödyntämällä. Mielikuvat öljyisistä käsistä ja likaisista korjaamohalleista on syytä unohtaa ja keskittyä nykyaikaiseen tapaan huoltaa ja diagnosoida korjaustöitä digitaalisin välinein.

KAO & Kia brändipäivän ohjelma pe 26.1.2024 klo 10 – 12

klo 10 – 10.30 brändipäivän avaus ja Kia Optiman luovutustilaisuus (KAO:n päärakennuksen aula, rakennus Oppi4, Opintie 3, 87100 Kajaani)

  • Mikko Autio Astaran Communications Manager avaa päivän yhdessä Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtajan Anni Miettusen kanssa.

klo 10.30 – 11.45 KAO:n autoalalla on eri rasteja, joissa voi tutustua nykyaikaiseen ajoneuvoalaan

  1. Rasti: Kian lippulaivan EV9 SUV-sähköauton esittelypiste, esittelijänä Kian tekninen kouluttaja Rami Vähävirta & KAO Vantaalta Jaakko Penttinen
  2. Rasti: Wetterin rekry- ja esittelypiste, esittelijöinä Wetterin teknisen palvelun päällikkö Ville Korhonen ja työnjohtaja Tony Tervo
  3. Rasti: Kia / autoala tietovisa & Juhamatti Pulkkisen kasvutarina autoasentajasta ajoneuvoalan kouluttajaksi
  4. Rasti: Kia-autojen esittelyrasti, esillä Kia EV6, Kia EV6GT ja Niro EV – esittelijänä toimii Astaran Communications Manager Mikko Autio

Klo 11.45 päivän koonti ja autoalan / Kia tietovisan palkintojen arpominen autohallissa 3. rastin esittelypisteen luona.

Lisätietoja:

KAO & Kia brändipäivä | Viivi Sirkeinen, ajoneuvoalan opettaja p. 044 797 0575 tai viivi.sirkeinen@kao.fi
Astara Auto Finland | Mikko Autio, Communication Manager  p. 040 778 2195 tai mikko.autio@astara.com
Wetteri Oy | Ville Korhonen, teknisen palvelun päällikkö p. 040 922 3734 tai ville.korhonen@wetteri.fi

 

 

Aihealueet