Hyppää sisältöön

KAO Seppälään saapui perjantaina kyyttöjä Tampereelta

Meille KAO Seppälään saapui perjantaina 2.6.2023 kymmenen kyyttöä AhlmanEdusta Tampereelta. Nämä kyytöt ovat viimeiset itäsuomenkarjan yksilöt, mitä itäsuomalaisesta säilytyskarjasta oli jäljellä Tampereella. Seppälän opetusmaatila vahvistaa näin tärkeää työtään alkuperäisrodun itäsuomenkarjan säilytyskarjan parissa. ”Alkuperäisroduilla on taloudellis-biologisia, tieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia arvoja”, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Kantanen. Voit lukea lisää aiheesta liitteenä olevasta Kantasen kirjoittamasta tiedotteesta.

Kyytöt lähtivät matkaan AhlmanEdun opetusmaatilalta Tampereelta 2.6.2023 aamulypsyjen jälkeen klo 7.00 aikaan ja ne matkasivat perjantain aikana iltalypsylle Kainuun ammattiopiston opetusmaatilalle Seppälään, johon ne saapuivat ennen viittä iltapäivällä. ”Kyyttöjen aamulypsy tapahtuu tuttuun tapaan meillä täällä AhlmanEdun opetusmaatilalla. Meidän kyytöt ovat hurmaavia persoonia ja niitä tulee kova ikävä”, AhlmanEdun maatilamestari Harri Ala-Kapee kertoi.

Kyyttöjä on kymmenen erilaista persoonaa, joita odotettiin innolla Seppälässä. Seppälän karjamestari Arto Mäkeläinen sanoi, että hän odotti kyyttöjä lypsylle lypsäjien tuplavahvuudessa, kun ennakkoon ei voinut tietää kuinka kyytöt tulevat suhtautumaan uusiin kuvioihin uudessa ympäristössä. ”Matka on pitkä Tampereelta Kajaaniin, mutta vanhemmat viisi kyyttöä kymmenestä ovat semmoisia persoonia, että varmasti parjäävät reissussa ja sopeutuvat uusiin tiloihin”, Harri Ala-Kapee arvioi ennen kyyttöjen matkaa meille.

Itäsuomenkarjan viimeinen evakkoreissu – Juha Kantanen, Luke