Hyppää sisältöön

Laatumaitopalkinto Seppälän koulutilalle

Kainuun ammattiopiston Seppälän koulutilalle on myönnetty Walter Ehrströmin hopeinen mitali. Seppälän koulutila sai tunnustuksen koulutilan suorittamasta pitkäaikaisesta ja menestyksellisestä työstä elintarvikehygienian edistämisessä. Seppälän tila on tuottanut parasta maitolaatua yhtäjaksoisesti 20 vuotta. Tunnustus on koulutilalle erityisen merkityksellinen, sillä suurimman osan lypsyistä hoitavat opiskelijat.

KAO:n Seppälän koulutilan karjamestari ja ammatinohjaaja Arto Mäkeläinen on ylpeä koulutilan saamasta tunnustuksesta – ja syystä, sillä Walter Ehrströmin kaltaisten laatupalkintojen saaminen vaatii vuosikausien, jopa vuosikymmenten tarkkaa työtä.

”Päivittäin on mahdollista pilata maidon laatu ja menettää laatupalkinnot”, Mäkeläinen sanoo ja nostaa esiin eroja yksityisen tilan ja koulutilan välillä.

Yksityisellä tilalla asiat hoituvat yleensä helpommin, koska siellä on vähemmän maidon kanssa työskenteleviä ihmisiä ja he ovat kaikki ammattilaisia. Koulutilalla sen sijaan on yleensä yksi ammattilainen, ohjaaja ja kaiken työn tekevät pääosin täysin opiskelijat, joita on usein monta. Koulutilan haaste on juuri se, että lähes joka päivä töissä ovat aloittelijat, jotka myös vaihtuvat lähes päivittäin. Se on paljon vaadittu opiskelijoilta, joille kaikki on muutenkin uutta. Vaatii myös paljon ohjaajalta, että pystyy valvomaan ja ohjaamaan mitä kukakin aloitteleva opiskelija tekee.”

Maidon laatua tarkkaillaan erilaisin laatukriteerein. Esimerkiksi Valio asettaa maidontuottajilleen laatukriteerit, millaista maitoa Valio maitotiloilta haluaa pystyäkseen valmistamaan laadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita. Tuottajan on huolehdittava muun muassa, ettei maidossa ole liikaa somaattisia soluja tai bakteereita tai ettei maidossa ole lainkaan antibiootteja tai mitään muuta maitoon kuulumatonta kuten vettä.

”Laatuasioista huolehtiminen vaatii tarkkuutta. Solujen seurantaa tehdään jatkuvasti solutestein ja meijerin lähettämistä analyysitiedotteista. Jos solurajat uhkaavat ylittyä on pystyttävä lypsämään heikkolaatuisempi maito erilleen. Bakteerit pysyvät helpommin kurissa, kunhan tilalla maidon jäähdys- ja lypsylaitteistojen pesut toimivat asianmukaisella tavalla. Lypsylehmiä joudutaan varsin usein hoitamaan antibiooteilla ja tällöin tuottajan on oltava tarkkana, ettei antibioottimaitoa joudu meijeriin saakka. Jos tila epäonnistuu noissa asioissa, tilan maidon laatuluokka putoaa ja laatupalkintovuosien laskeminen alkaa alusta”, Mäkeläinen kertoo.

Walter Ehrström säätiö

Walter Ehrströmin säätiön tarkoituksena on elintarvikehygienian ja erityisesti maitohygienian edistäminen. Tohtori Ehrstömin uraauurtavan työn kunnioittamiseksi vuonna 1958 perustettu säätiö tukee apurahoin tieteellistä tutkimusta ja jakaa vuosittain mitaleita laadukkaan maidon tuottajille ja maitohygienian edistäjille.

Aihealueet