Hyppää sisältöön

Vuorikadun kampuksella Kajaanissa siirrytään laajasti etäopetukseen määräajaksi

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos on vaikeassa koronatilanteessa päättänyt siirtää Vuorikadun kampuksella opiskelevat Kajaanin lukion ja Kainuun ammattiopiston liiketalouden opiskelijat etäopetukseen. Lukiolaisten osalta etäopetusjakso kestää kolmannen jakson päättymiseen asti eli pe 4.2.2022. Liiketalouden opiskelijoiden osalta päätös tehdään aina viikko kerrallaan, mutta etäopetuksessa ollaan ainakin pe 28.1. asti. Vuorikadun kampuksella jatkavat lähiopetuksessa hiusala osittain ja musiikkialan opiskelijat ja mikäli opetustilanne vaatii, niin myös lukiolaiset ja liiketalouden opiskelijat voivat yksittäistilanteissa vierailla kampuksella.

Tällä ratkaisulla turvataan sujuvia ja yhtenäisiä opetusprosesseja sekä lukion koeviikon onnistumista. Koulutusliikelaitoksen opiskelijoiden koronatartunnat ovat keskittyneet laajasti Vuorikadun kampukselle ja aivan erityisesti lukiolaisille. Rakennuksessa opiskelee ja työskentelee lähes 900 henkilöä ja käytävät ovat ahtaat. Kurssimuotoinen ja luokaton lukio synnyttää väistämättä ison määrän kohtaamisia päivän aikana sekä opiskelijoille että henkilöstölle ja alkuvuosi on mennyt altistumisten ja karanteenien selvittelyissä, toiminta syö kohtuuttomasti opetuksen ja oppimisen voimavaroja. Opetusta  on jo järjestetty rinnakkain lähi- ja etäopetuksena, mutta pidemmällä aikavälillä se ei ole perusteltua kummankaan opiskelumuodon osalta. Opiskelijoille järjestetään kysely tämän etäopetusjakson loppupuolella ja pitkälti sillä perusteella tehdään jatkolinjaukset.

Etäopetukseen siirtymisellä ei liene suurta vaikutusta Kainuun koronatilanteeseen, mutta tällä tuetaan opetuksen resursseja ainakin hetkellisesti ja kauttaaltaan lasketaan henkilöstökuormitusta toisella asteella. Kainuun ammattiopiston muiden koulutusalojen osalta ei olla tässä vaiheessa siirtymässä etäopetukseen, koska kädentaitojen opettaminen on etäopetuksessa vaikeaa. Toki jos koronatilanne edelleen heikkenee, niin ammatillisessa koulutuksessa voidaan ottaa ns. hybridimalli käyttöön. Henkilöstön kantokyky on nyt koetuksella ja sijaisia ei ole. Työnantaja pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin turvaamaan henkilöstön jaksamista ja työturvallisuutta, jotta kevätlukukautta voidaan viedä järjestelmällisesti eteenpäin. Päätöksen etäopetuksen siirtymisestä teki liikelaitoksen johtaja.

Lisätietoja koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen
p. 044 512 4933, anssi.tuominen@kao.fi

Aihealueet