Hyppää sisältöön

Kainuun ammattiopisto – 60 vuotta ammatillista koulutusta

Juhlistamme tänä vuonna Kainuun ammattiopiston 60-vuotista taivalta toisen asteen ammatillisena oppilaitoksena.

Ammatillisella koulutuksellamme on Kainuussa pitkät ja vahvat juuret, jotka ulottuvat 125 vuotta taaksepäin Seppälään. Kajaanin maalaiskunnan Linnantauskylästä ostetulla Seppälän maatilalla alkoi maanviljelys- ja meijerikoulu vuonna 1897. Karjatalouskouluna ja maatilateknisenä koulunakin tunnettu Seppälä toimi vuodesta 1985 alkaen Seppälän maatalous- ja puutarhaoppilaitoksena aina vuoteen 1997 saakka. Tällöin se siirtyi Kainuun ammattioppilaitoksen alaisuuteen.

60 vuotta täyttävän Kainuun ammattiopiston historia alkaa Kainuun keskusammattikoulusta, joka avattiin syksyllä 1962. Teollistuvan yhteiskunnan vaatimuksiin nähden vanhentuneen valmistavan ammattikoulun tilalle pohdittiin ratkaisua keskusammattikoulun perustamisesta. Vuonna 1959 aloitettu pohdinta konkretisoitui vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Oppilaitos aloitti toimintansa osoitteessa Urheilukatu 2.

Keskusammattikoulussa oli 40 aloituspaikkaa ja kaksi täysin pojille tarkoitettua linjaa. Kaikilta uusilta opiskelijoilta edellytettiin oppivelvollisuuden suorittamista. Valtion ylläpitämä Kainuun keskusammattikoulu toimi vuoteen 1988 saakka muuttuen Kainuun ammattioppilaitokseksi. Ammattikoulu ei ollut vain ponnahduslauta teknilliseen kouluun vaan sen tarkoitus oli kouluttaa ammattihenkilöitä teollisuusammatteihin.

Suurien muutosten 80-luku

Valtio alkoi 1980-luvulla pohtia mahdollisuutta, että se luopuisi peruspalvelujen tuottamisesta. Opetusministeriö esitti vuodenvaihteessa 1989–1990, että kaikki valtion 169 ammatillista oppilaitosta siirretään kuntien ylläpidettäviksi kolmessa vaiheessa.

1990-luvun puolivälistä lähtien ammatillisen koulutuksen järjestäjäkenttä on valtakunnallisesti ollut myllerryksessä ja pieniä koulutuksen järjestäjiä on fuusioitu keskenään ja isompiin yksiköihin. Sama tilanne on ollut Kainuussa ja vuoteen 2008 mennessä 11 eri oppilaitoksesta muotoutui Kainuun ammattiopisto ja tällöin Kainuun ammattiopistolle siirtyi myös Kuusamossa toimineen Kuusamon ammatti-instituutin järjestämislupa. Viimeisin muutos on ollut Vuokatin Urheiluopiston tutkintoon johtavan koulutusluvan siirtyminen Kainuun ammattiopistoon.

Kajaanin kaupungista tuli Kainuun ammattioppilaitoksen ylläpitäjä vuonna 1997.

Kohti uutta Kainuun ammattiopistoa

Ammatillista koulutusta toteutettiin Kainuun ammatti-instituuttina vuosina 2000–2003, Kainuun ammattiopisto -liikelaitoksena Kajaanin kaupungin ylläpitämänä vuonna 2004 ja 2005–2012 Kainuun maakuntakuntayhtymän ylläpitämänä. Nykyiseen muotoonsa Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos alkoi muotoutua, vuonna 2013 kun toisen asteen oppilaitokset Kainuun ammattiopisto ja Kajaanin lukio siirtyivät saman hallinnon alle.

”Kainuun ammattiopisto on vahva ammatillisen koulutuksen toimija ja osaamisen mahdollistaja Kainuussa, Koillismaalla ja myös muualla Suomessa. KAO on luotettava koulutuksen järjestäjä, joka on palkittu vuosien varrella useaan otteeseen. KAO:lla on merkittävä rooli elinvoiman turvaamisessa, eteenkin nyt kun eri alojen ammattiosaajille on suurta kysyntää. Teemme jatkossakin aktiivista työtä asiakkaidemme eteen tarjoamalla laadukasta ammatillista koulutusta.” Rehtori Anu Kuosmanen toteaa.

KAO on nykyisin vahva ja monipuolinen toimija, jolla on toimintaa Kajaanissa, Kuusamossa, Vuokatissa ja Vantaalla. Vakituisten toimipaikkojen lisäksi koulutamme kaiken ikäisiä valtakunnallisesti.

Juhlavuosi huipentuu syksyllä 2022

Juhlistamme Kainuun ammattiopistoa loppuvuonna 2022:

  • KAO:n Kuusamon toimipaikan juhlat 18.8.2022 Kuusamossa.
  • Maalaismarkkinat Kajaanissa Seppälässä 9.-10.9.2022, KAO 60 vuotta: koko kansan juhla
  • Avoimien ovien päivä 4.10.2022 klo: 13–17, pääpaikkana Kajaanissa Opintie 3, rakennus Oppi 4. Avoimien ovien päivänä tapahtumaa kaikissa toimipisteissä ja rakennuksissa, myös asuntolan avoimet ovet. Samana päivänä on kutsuvierastilaisuus Kajaanissa Opintiellä.
  • Hyvinvointivirtaa-päivä 5.10.2022 klo: 9–14 Kajaanissa, keskuspaikkana Opintie 3, rakennus Oppi 4. Tapahtumassa järjestöt esittäytyvät sekä on koulutusalojen, tutoreiden ja opiskelijakunnan järjestämiä aktiviteetteja ulkona ja sisällä. Samana päivänä KAOTalent-tapahtuma klo: 9-11. KAOTalentissa opiskelijat ja henkilöstö pääsevät esittämään erityistaitojaan.
  • Kestävän kehityksen teemaviikkoa vietetään viikolla 40. Koulutusaloilla on 3.10. ja 5.-6.10.2022 tarjolla sosiaalisen, kulttuurisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden teemojen ympärillä ohjelmaa.
  • Opiskelijoiden KAO 60 vuotta -juhla pikkujouludiscon merkeissä Kajaanissa 1.12.2022 klo 13–15 KAOn ja Kajaanin lukion opiskelijoille.
  • Henkilöstön juhla marras-joulukuussa.
  • Jokainen koulusala järjestää syksyn aikana oman sidosryhmille suunnatun tempauksen 60-vuotisen juhlinnan kunniaksi.

Lisätietoja

Aihealueet