Hyppää sisältöön

Mervi Leinonen opiskeli työn ohessa vanhustyön erikoisammattitutkinnon

Sotkamolainen Mervi Leinonen, 50-vuotias neljän lapsen äiti, kirjoitti ylioppilaaksi 1992 ja valmistui 1997 pitkäaikais- ja kotihoidon sairaanhoitajaksi ammattikorkeakoulusta. Leinonen kuvailee itseään perhekeskeiseksi, iloiseksi, sosiaaliseksi ja positiivisesti asioihin suhtautuvaksi.

Hän aloitti työuransa opiskeluaikoina kesätöillä vanhainkodilla. Lisäksi Leinonen on toiminut koulunkäyntiavustajana harjaantumisluokassa ala-asteella. ”Pitkän työpätkän, reilun kymmenen vuoden ajan, tein yötyötä vanhainkodilla ja yöpartiossa”, kertoo Leinonen. Vuonna 2013 hän aloitti työt Mehiläisen hoivakodilla, ensin lähihoitajana, sitten sairaanhoitajana ja tiimivastaavana vuonna 2016. Leinonen opiskeli työn ohessa johtamisen erikoisammattitutkinnon. ”Sain siitä paljon eväitä lähiesimiehenä työskentelyyn”, toteaa Leinonen.

Vuonna 2020 hän aloitti vanhustyönerikoisammattitutkinnon opinnot, koska halusi ymmärtää muistioireisen ihmisen elämää ja parantaa heidän elämänlaatuaan. ”Halusin myös tuoda tietoa koulutuksesta ja sen opeista hoivakodin arkeen”, Leinonen lisää.

Maaliskuussa 2022 hän aloitti yksikön johtajana ikääntyneiden hoivakodissa. ”Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistui mielestäni hyvin, opiskelun lähipäivät antoivat paljon”, Leinonen kertoo opiskelukokemuksistaan. Kokemusten jakaminen omasta työstä muiden opiskelijoiden kanssa oli Leinosen mielestä omaa työtä kehittävää ja hän kokee saaneensa siitä paljon uusia ideoita omaan työhön ja työyhteisöön. Leinonen sanoo opintoihin liittyvien kehittämistehtävien palvelevan oikeasti työyhteisöä ja sen tarpeita.

”Olen aina tykännyt työskennellä ikäihmisten kanssa; heillä on paljon elämänkokemusta ja viisautta, elettyä elämää takana. Koen, että meidän tehtävä hoitajina on antaa ikääntyneille mahdollisuus arvokkaaseen ja elämänmakuiseen arkeen, juuri sen ihmisen toiveiden myötä. Arjessa nauretaan ja joskus itketään, pilke silmäkulmassa heitetään huumoria, istutaan vierekkäin käsi kädessä, ollaan läsnä. Paras palkinto on, kun löytää yhteisen sävelen ikääntyneen ihmisen kanssa, pystyt antamaan ihmisen elämään ja päiviin mukavaa sisältöä”, Leinonen kuvailee työtään ja sen parhaita hetkiä. 

Leinonen on onnellinen, kun on saanut vanhustyön erikoisammattitutkinnon suoritettua, muistihoitajan nimikkeellä. Tällä hetkellä hänellä ei ole suunnitelmissa opiskella ainakaan hetkeen mitään, työ vie juuri nyt ison osan aikaa ja energiaa. Tulevaisuudessa hän kuitenkin aikoo kyllä jatkaa jotain opintoja, muttei vielä tiedä mitä.

Hän suosittelee tutkintoa kaikille, jotka työskentelevät ikäihmisten kanssa; lähihoitajille, sairaanhoitajille, esihenkilöille jne. ”Omaan työhöni sain paljon uutta, mutta myös vahvistusta omiin ajatuksiin; ainakin sen, että asioita ei ole mahdotonta toteuttaa hoivakodin arjessa, kun siihen on vain halua ja yritystä”, Leinonen lopuksi ynnää.