Hyppää sisältöön

#OsaaminenNäkyviin – Matti Kokkonen

Kainuun ammattiopisto on ensimmäinen ammattioppilaitos Suomessa, jolle on myönnetty vartioimisliikelupa. KAO:lla on siis oma vartioimisliike, jossa Matti Kokkonen ohjaa opiskelijoita vartijan ammatissa. Vartioimisliike hoitaa KAO:n kiinteistöjen vartiointia ja huolehtii oppilaitoksen turvallisuudesta.

KAO:n palvelukseen hän päätyi hakemalla tarjolla ollutta vartijan työpaikkaa kesän 2020 lopulla. ”Päätin hakea elämäni toisen kerran töitä, kun edellisen ja ensimmäisen kerran hain töitä vuonna -99. Edellisellä kerralla hain töitä naamallani ja nyt täytin ensimmäistä kertaa työhakemuksen, sekä tein ensimmäisen CV:ni”, toteaa Kokkonen. Elokuun 2020 lopussa hän sitten aloitti ammattiohjaajana ja vartijana KAO:lla.

Järjestysmiehestä ammatinohjaajaksi

Osaamista Kokkosella on karttunut töitä tehden ja opiskellen vartiointialaa ja valmentamista. Vuonna -96 hän kävi järjestysmieskoulutuksen, josta lähtien hän on tehnyt enemmän tai vähemmän harrastuksena portsarin töitä. 1999 hän aloitti vartijana ja niin vartijantyöstä muodostui pian päätyö. Vuonna 2016 hän tuli KAO:lle päivittämään tietonsa ja osaamisensa ajan tasalle; vartijakurssille ja voimankäyttökoulutukseen. Heti perään 2016–2017 hän suoritti turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon KAO:ssa ja YSAO:sta hän valmistui 2018 johtamisen erikoisammattitutkinto -koulutuksesta. Vartijan ammattitutkinnon hän suoritti vuoden 2020 aikana ja valmistui heti kohta KAO:lle töihin päästyään. Vuoden 2022 keväällä Kokkonen suoritti ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot.

Tärkeämpänä osaamisenaan Kokkonen pitää kuitenkin valmentajakoulutustaan, koska siitä hän saa ammennettua paljon ohjaajan työhönsä.

Vuosista ulkomailla oppia tulevaan

Norjaan hän päätyi vuosituhannen vaihteen jälkeen. Siellä hän asui ja työskenteli rakennus- ja ravintola-alalla kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2009 hän palasi Suomeen ja takaisin myös kamppailulajien pariin aloittaen harjoittelemaan vapaaottelua. Thaimaassa käydessään 2011 Kokkonen aloitti opettelemaan Thai-nyrkkeilyä. Vuodesta 2016 lähtien hän on toiminut Iisalmen vapaaotteluseura NHB:n puheenjohtajana. 2017starttasi ensimmäinen potkunyrkkeilyn peruskurssi Iisalmessa. Valmentajakoulutusta hän on saanut potkunyrkkeilyliiton koulutuksista ja Varalan urheiluopistolta. Thaimaassa Kokkonen on käynyt harjoittelemassa Thai-nyrkkeilyä, potkunyrkkeilyä, vapaaottelua sekä painilajeja vuosien 2011-2019 välillä kokonaisuudessaan noin puolitoista vuotta.

Kokkonen kertoo, että useita heidän valmennettaviaan on sijoittunut Suomen mestaruustasolla hopea- ja pronssisijoille, Suomen mestareita seurassa on kuusi. Kokkonen toimii potkunyrkkeilyseuransa päävalmentajana, mutta hän kuvailee saavutusten tulleen hyvän tiimin työn tuloksena. Tiimillä on plakkarissa myös neljä pohjoismaitten mestaruutta ja viime vuonna ensimmäistä kertaa iisalmelainen potkunyrkkeilijä pääsi mukaan myös Suomen maajoukkueeseen ja kisaamaan MM kilpailuihin Italiaan. Tänä vuonna EM-kisoihin Turkkiin matkaa kaksi potkunyrkkeilijää Kokkosen tallista.

Positiivisen kautta

Kokkosen motto: ”Jokainen meistä on hyvä jossain, ja meidän ympärillämme olevien ihmisten tehtävänä on löytää se ominaisuus ja osallistua löydetyn ominaisuuden kehittämiseen.”

Valmentajan työ ja koulutus on opettanut etsimään ihmisistä vahvuuksia ja kehittämään kehitettäviä kohteita positiivisuuden kautta. ”Paras kehitys tapahtuu positiivisen kautta; välittämällä ja rakkaudella”, toteaa Kokkonen ja samalla sanoo myös: ”Perinteisissä kamppailulajeissa on tärkeitä myös rajat, käytös ja kunnioitus.” Tällä samalla filosofialla hän valmentaa meidän tulevia vartijoita ja turvallisuusalan ammattilaisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alalla on olemassa säännöt ja työajat, joista pidetään kiinni.

Roolimallina toimien ja positiivisen palautteen kautta

”Aina, kun huomaan hyvää, koitan sanoa siihen kiitokset ja kannustukset”, Kokkonen ajattelee ääneen. ”Ratkaisevin taito ja kyky minulla on, kun osaan antaa palautteen rakentavasti ja lempeästi siten, että se ei tunnu pahalle, vaikka sanon kehityskohdat”. Valmennustaustan vuoksi on luontevaa tuoda esille myös yksilön kehityskohdat, perustellen ja referenssitarinaa kertoen. Opiskelijoiden kanssa hän pyrkii antamaan positiivisen palautteen heti, kun hän huomaa yksilön tehneen jotakin opetetulla tavalla tai, kun yksilö korjaa toimintaansa.

Sosiaaliset taidot ja ihmistuntemus ovat kehittyneet erityisesti valmentajana

Kokkosen olemus herättää kunnioitusta ja hänestä huokuu luontainen auktoriteetti, ja ovella hän on pystynyt siten osoittamaan, kuka on isäntä talossa. ”Annan sen näkyä ja kuulua, jotta ihmiset aistivat sen”, Kokkonen ynnää. Roolimallina hän antaa opiskelijoilleen mallia, kuinka olla isäntä ja emäntä työpaikoilla. ”Kohdelkaa vierailijoita kunnioittavasti, kuten hyvä ihminen tekee. On kuitenkin oltava rajat, kuinka meillä käyttäydytään vieraana”, Kokkonen opastaa opiskelijoitaan.

Ohjauksessaan hän etsii niitä tapoja, joilla yksilö oppii parhaiten ja käyttää niitä metodeja sitten opettaessaan heitä. Kokkonen haluaa auttaa opiskelijoita olemaan itsenäisiä ongelmanratkaisijoita ja itseensä luottavia ammattilaisia.

”Voiton salaisuus on vahvuuksien ympärille luotu ottelutaktiikka.”

Vuorovaikutus on merkityksellistä opiskelijalle ja kouluttajalle

Kokkonen korostaa sitä, että joka päivä ei voi olla mukana 100 prosenttisesti. Aina ei tarvitse onnistua täydellisesti. Se riittää, että tekee riittävällä tasolla ja kaikki meistä tekevät virheitä. Niin se vain on. ”Riittää, että asia hoidetaan tyylikkäästi ja asiallisesti – sen hetken paras suoritus mitä lähtee tai minkä saa aikaiseksi. Se riittää meille ja yritetään iloita niistä onnistumisista, mitä saadaan. Jopa niistä välttävistä suorituksista. Opitaan virheistä, muttei jäädä märehtimään niistä”, Kokkonen päättää.

Aihealueet