Hyppää sisältöön

Sanna Kemppainen – Vartija-ammatinohjaaja Kainuun ammattiopiston aulapalveluissa

Sanna Kemppainen aloitti turvallisuusalan kaksoistutkinto-opinnot vuonna 2020 eli hän opiskeli samaan aikaan lukion ja ammattiopiston opinnot. Opinnot kestivät suunnitelmien mukaisesti kolme vuotta ja hän valmistui keväällä 2023 turvallisuusvalvojan ammattiin. ”Tällä hetkellä minulle kuuluu tosi hyvää. Tuntuu siltä, että elämä on vihdoin alkanut menemään sillä tavalla, miten olen haaveillut!”, kertoo Kemppainen tunteistaan uudessa työssään Kainuun ammattiopiston vartijana ja ammatinohjaajana. Matti Kokkonen KAO:n turvallisuusalan opettajan asemassa ja entisenä aulapalveluiden ammatinohjaaja-vartijana kommentoi Kemppaisen pestiä näin: ”Sanna tuli aulapalveluun tuuraamaan minua kolmeksi kuukaudeksi, koska siirryin määräajaksi opettajaksi turvallisuusalalle. Siirryin itse opetukseen, koska meillä turvallisuusalalla kasvoi opiskelijamäärät nopealla aikataululla ja näin saatiin Nurkkalan Joukolle aikaa kalenteriin jatkuvan haun opiskelijoiden ohjaamiseen ja kouluttamiseen.”

Kemppainen on aina pitänyt opiskelusta, joten kaksoistutkintopolku oli hänelle luonteva ja inspiroiva valinta suuremmasta työmäärästä huolimatta. Opintojensa ajan hän kävi töissä Pekka Heikkisen leipomolla sekä abivuotensa ajan lisäksi vielä ravintola Onnelan järjestyksenvalvojana. Onnelassa hän tekee edelleen töitä viikonloppuisin. Kemppaiselle oli peruskoulusta lähtien selkeää, että hän haluaa tehdä töitä turvallisuusalalla; silloin haaveena oli poliisikorkeakoulu.

Kemppainen kertoo töistään näin: ”Tällä hetkellä minun työnkuvani painopiste KAO:lla on opiskelijoiden ohjaamisessa sekä organisaation kokonaisturvallisuuden ylläpitämisessä mm. turvallisuushavaintojen muodossa. Onnelassa minun työnkuvani on järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen asiakaspalvelun ohella.” Opiskelijoille hän on painottanut työssään, että kannattaa panostaa kouluun ja itsensä kehittämiseen, niin työllistymismahdollisuudetkin on hänen kokemuksiensa mukaan paljon paremmat. ”Minulla on sellainen tunne, että kun asiat tekee oikein ja kunnolla, se palkitaan sitten myöhemmin”, Kemppainen toteaa.

Opinnot turvallisuusalalla vastasivat hyvin Kemppaisen mielestä hänen omia odotuksiaan. ”Minulla oli ollut semmoinen ennakkokäsitys, että kaksoistutkinnon opiskelu olisi jotenkin ylitsepääsemättömän rankkaa. Loppujen lopuksi minulla oli jopa semmoinen olo, että se oli rennompaa mitä päivälukiolaisilla tai välillä jopa rennompaa mitä pelkkää turvallisuusalaa opiskelevilla. Turvallisuusalan opiskelu oli siitä tosi mieluisaa, että siinä oli käytännönharjoitteita tosi paljon. Sitten taas, kun tykkään lukea ihan teoriaakin ja yleissivistää itseäni, niin sitä tuli tosi paljon lukion puolelta.” Kemppainen kertoo kaksoistutkinto-opinnoistaan.

Turvallisuusalalle Kemppaisen mielestä sopii sosiaalinen ja huumorintajuinen ihminen. Näitä piirteitä on mahdollista kuitenkin kehittää. ”Minäkin olen joutunut opettelemaan small talk –taidon ja semmoisen rentouden tekemiseen.” Kemppainen tuumaa. Hän suosittelee alaa ihmiselle, joka pitää ihmisten kanssa olemisesta ja tykkää haastaa itseään kehittymään. ” Minä koen kuitenkin, että turvallisuusalalle sopii tosi laaja kirjo erilaisia ihmisiä!”, Kemppainen ynnää.

Valmistumisensa jälkeen Kemppainen on ollut välivuodella töissä, ja tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että pääsisi yliopistoon lukemaan psykologian kandi- ja maisteriopintoja. ”Tulevaisuudessa haluisin yhdistää turvallisuusalan sekä psykologian oikeus- ja kriminaalipsykologian muodossa.” haaveilee Kemppainen. Kokkonen kuvailee Kemppaisen osoittaneen jo viime keväänä työssäoppimisjaksollaan olevansa oma-aloitteinen, johtamiskykyinen ja loistavat sosiaaliset taidot omaava tyyppi, eikä Kokkosen mielestä kiinnostus ihmisen käytöstä ja psykologiaa kohtaankaan ole pahasta ohjauksessa. ”Olen äärimmäisen onnellinen, että saatiin juuri Sanna ohjaajaksi aulapalveluun, koska hän viime keväänä valmistuneena tietää ja tuntee aulapalvelun työtehtävät sekä talon henkilökunnan ja tilat.” Kokkonen lopuksi toteaa.

Aihealueet