Hyppää sisältöön

Veikka Kilpiäinen – Prosessiteollisuuden perustutkinto-opiskelija koulutussopimuksella Kainuun Voimalla

Kilpiäinen kävi peruskoulunsa Korpitien koulussa Paltamossa. Peruskoulusta hän jatkoi lukio-opintoihin, mutta vierailu KAOn Maalaismarkkinoilla muutti hänen tulevaisuudensuunnitelmiaan, kun käteen sattui prosessiteollisuusalan esite. Kilpiäinen ei ennen ollut kuullutkaan alasta ja hän alkoi ottaa koulutusalasta selvää. ”Kiinnostuin erityisesti alan työaikasysteemistä ja monipuolisista työpaikkamahdollisuuksista”, tuumaa Kilpiäinen. Hän päätti hakea opiskelemaan Kainuun ammattiopistoon prosessiteollisuuden perustutkinto-opiskelijaksi ja aloitti ammatilliset opintonsa lokakuussa 2022. Nyt Kilpiäinen on opintojensa loppusuoralla ja valmistuu joulukuussa 2023.

”Sain keväällä työpaikan, kun soitin Kainuun Voiman harjoittelijoista vastaavalle ja kyselin harjoittelupaikkaa”, Kilpiäinen kertoo.  Tällä hetkellä Kilpiäinen on työharjoittelussa koulutussopimuksella Kainuun Voimalla, jossa hän onkin ollut töissä viimeiset 7 kuukautta; keväällä kaksi kuukautta työharjoittelussa, kesällä kolmen kuukauden ajan oppisopimuksella töissä ja syksyllä työharjoittelussa koulutussopimuksella kolmen kuukautta jouluun saakka. Kilpiäinen sanoo, että työpaikan saaminen Kainuun Voimalta oli verrattain helppoa. ”Kannattaa soittaa, jos se on mahdollista, ja kysyä työpaikkaa tai seurata aktiivisesti työnhakusivustoja”, kannustaa Kilpiäinen työpaikan saamisen kanssa kamppailijoita.

”Olen ollut kauemmin harjoittelussa kuin ihan koululla opiskelemassa”, toteaa Kilpiäinen opinnoistaan alalla. Kilpiäisen työnkuvaan prosessinhoitajan tehtävässä kuuluu tehtaan prosessin valvominen ja huoltaminen, monien näytteiden ottaminen ja tehtaan yleisestä puhtaudesta huolehtiminen. Yllätyksenä hänelle tuli opintojen kemiapainotteisuus ja kemiaa on ainakin jonkin verran jokaisessa ammatillisessa kurssissa.

Prosessiteollisuusalan perustutkinnosta saa valmiudet toimia prosessiteollisuudessa eri alojen tuotannon käyttö- ja käynnissäpitotehtävissä.

Opintoihin sisältyy mm.

  • tuotantoprosessien käynnissäpito
  • kemianteollisuuden yksikköprosessien hallinta
  • tuotantoprosessien hallinta ja prosessin ohjaaminen
  • tuotantoprosessissa toimiminen
  • hydrometallurgisten prosessien hallinta.

Prosessinhoitaja voi työskennellä erilaisten tuotteiden valmistusprosessien ja niihin liittyvien laitteiden ohjaus-, valvonta- ja hoitotehtävissä teollisuuden alan yrityksissä.

Prosessiteollisuusalaa Kilpiäinen suosittelee alasta kiinnostuneelle ja henkilölle, joka on motivoitunut tekemään pitkiä ja joskus myös rankkoja työpäiviä. ”Kemia on melko suuri osa tutkintoa, joten sen osaamisesta on paljon hyötyä”, lisää Kilpiäinen. Tulevaisuudensuunnitelmistaan hän paljastaa sen verran, että syksyllä 2024 hän toivoo olevansa jo ammattikorkeakoulussa opiskelemassa konetekniikan- tai energiatekniikan insinööriksi. Ennen jatko-opintoja hän kaavailee olevansa töissä jossakin prosessiteollisuusalan yrityksessä ainakin puolen vuoden ajan.