Hyppää sisältöön
Koulutukset

Ajoneuvoalan perustutkinto, hyötyajoneuvomekaanikko

Ammattinimike: hyötyajoneuvomekaanikko

Tavoite ja sisältö

Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia asiakaspalvelu, ajoneuvojen huolto, vianhaku ja korjaustehtävissä ottamalla huomioon ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Työssäsi toimit huolellisesti ja otat huomioon työturvallisuuden, ympäristömääräykset, ohjeistukset ja työympäristön vaatimukset. Sinulla on kokonaisnäkemys ajoneuvoalasta ja sen mahdollisuuksista sekä omasta roolistasi ajoneuvoalan korjaamopalvelujen toteuttajana. Ammatissa tarvitset teknistä ja loogista päättelykykyä.

Toteutus ja kesto

Koulutus sisältää teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua ja osaamisen hankkimista käytännön tehtävissä koulun oppimisympäristössä ja työpaikoilla. Työpaikalla järjestettävä koulutus järjestetään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutukseen sisältyy työturvallisuuskortin, tulityökortin, sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 sekä ilmastointipätevyyden ja ensiaputaitojen suorittaminen. Opintojen aikana on mahdollisuus suorittaa myös ammattikorkeakouluopintoja 15 osp.

Voit valita opintojen kolmantena vuonna tutkintonimikkeen automekaanikko, diagnoosimekaanikko tai hyötyajoneuvomekaanikko.

Opintojen kesto määräytyy oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Hakuohjeet

 • Toisen asteen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori.

  Yhteishaun hakuaika

  Yhteishaku on 20.2. − 19.3.2024. Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Opinnot alkavat elokuussa 2024.

  Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Osa ammatillisista koulutuksista kuuluu SORA-lainsäädännön alaisuuteen. Jos terveydentilasi tai toimintakykysi on heikentynyt, sinun kannattaa tarkistaa, ettei koulutuksessa tai tutkinnossa ole sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Terveydelliset tekijät lueteltuina Opintopolussa.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

  Koulutukseen voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe. KAOssa pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa. Lisätietoa pääsy- ja soveltuvuuskokeista Opintopolussa.

  Kainuun ammattiopiston pääsykokeet keväällä 2024.

  Kielitaidon arviointi

  Yhteishaussa ulkomaalaisella todistuksella ja harkintaan perustuvassa valinnassa riittämättömällä tutkintokielen taidolla hakevat kutsutaan kielikokeeseen huhtikuussa. Ellei sinulla ole päättötodistusta ja äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. TUVA-hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, saa kutsun kielikokeeseen. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Lisätiedot

Opintojen aikana voi tulla viranomaismaksuja paikallisista tutkinnon osista riippuen.

Lisätietoa koulutuksesta

 • Toivanen Mika

  opettaja

  Toimipaikka

  Autoala

  Autoala

 • Kysy koulutuksesta