Hyppää sisältöön
Koulutukset

Liikuntapaikka-alan ammattitutkinto

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Opiskelu edellyttää, että opiskelijalla on mahdollisuus saada työ- tai harjoittelupaikka liittyen erilaisiin liikuntapaikkoihin. Harjoittelupaikkojen hankkiminen on opiskelijan vastuulla. Koulutukseen on jatkuva haku ja voit aloittaa opintosi joustavasti sinulle sopivana ajankohtana.

Tavoite ja sisältö

Liikuntapaikkojenhoitajana olet urheiluolosuhteiden ammattilainen, joka hallitsee kattavasti eri liikunta- ja urheilulajien liikuntapaikoille asettamat vaatimukset. Tunnet latukoneet ja tiedät, miten puuterilumeen tehdään ensiluokkaiset olosuhteet lumilajien harrastajille. Osaat viimeistellä jäähallin jään illan ottelua varten ja pitää jalkapallokentän ja golfviheriön kunnossa. Huollat uimahallit, tekonurmet ja massakentät sekä osaat valmistaa suorituspaikat yleisurheilijoille.

Suoritettuasi Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon sinulla on ammattitaito toimia liikuntapaikkojenhoitajana ulko- ja sisäliikuntapaikkojen huolto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Perehdyt opinnoissa liikuntapaikkojen päivittäiseen huoltoon, kiinteistötekniikkaan, laitteisiin ja koneisiin sekä asiakaspalveluun. Opit myös valvomaan ja ohjaamaan liikuntapaikkojen turvallista käyttöä.

Opintoihin sisältyvät ensiapuopetus ja työturvakurssi (työturvakortti) sekä vesityökortin suorittaminen.

Lisätietoa koulutuksesta.

Toteutus ja kesto

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena sisältäen käytännönläheisiä lähiopetusjaksoja, etäopetusta sekä keskeisenä osana työssäoppimista joko koulutus- tai oppisopimuksella.

Seuraava koulutus alkaa huhtikuussa 2024. Lähiopetuspäivät toteutetaan pääosin joko Vuokatissa tai Kajaanissa.

Pakollisten tutkinnon osien aikataulut ovat seuraavat:

  • Uima-allasjärjestelmien huolto ja ylläpito 8.-10.4.2024 Kajaani + vesityöturvakortti 11.4.2024
  • Kesäliikuntapaikkojen hoitaminen 10.-13.6.2024 Kajaani
  • Sisäliikuntapaikkojen hoitaminen I 26.- 29.8.2024 Kajaani
  • Sisäliikuntapaikkojen hoitaminen II 27.-29.10.2024 Kajaani

Valinnaisten tutkinnon osien aikataulu:

  • Lumetusjärjestelmien käyttö ja huolto: 25.-26.3.2024, Vuokatti
  • Nurmikenttien hoitaminen: 18.-19.6.2024, Kajaani
  • Jäähallien jään- ja kylmätekniikan hoitaminen, aikataulu sovitaan erikseen Vierumäellä
Koulutuksen järjestäjä pidättää oikeuden päivämäärien muutokseen.

Hakuohjeet

  • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

    Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

    Opintojen alkaminen ja kesto

    Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

    Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

    Terveydelliset vaatimukset

    Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

    Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

    Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

    Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

    Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

    Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

    Oppisopimuskoulutus

    Oppisopimuskoulutukseen haet samalla hakulomakkeella, kuin muihinkin koulutuksiimme jatkuvassa haussa. Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

    Ammattitutkintostipendi 

    Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

    Katso lisätietoa hakemisesta

Lisätiedot

Koulutus on maksutonta. Opiskelija vastaa mahdollisten oppikirjojen ja muiden oppimateriaalien hankkimisesta sekä majoitus-, ruokailu- ja matkakuluistaan.

Liikuntapaikka-alan ammattitutkinto koulutukseen sisältyy viisi tutkinnon osaa. Lisäksi opiskelija vastaa mahdollisista majoitus-, ruokailu- ja matkakuluista sekä oppimateriaaleista.   

Lisätietoa koulutuksesta

  • Kotikumpu Piia

    opettaja

    Toimipaikka

    Liikunta-ala

    Liikunta-ala

  • Haverinen Päivi

    opinto-ohjaaja

    Toimipaikka

    Kasvatus- ja ohjausala

    Liikunta-ala

    Opinto-ohjaus

    Kasvatus- ja ohjausala

    Liikunta-ala

    Opinto-ohjaus

  • Kysy koulutuksesta