Hyppää sisältöön
Koulutukset

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonnonvaratuottaja

Ammattinimike: luonnonvaratuottaja

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Koulutus on suunnattu henkilöille, joilla on kiinnostus ja soveltuvuus luonnontuotealalle.

Kielitaitovaatimukset

B1.2 (monimuotokoulutus,  vaatii päivämuotoista opetusta parempaa kieliosaamista)

Tavoite ja sisältö

Koulutus antaa laaja-alaisen luonto- ja ympäristöalan perusosaamisen sekä syvempää osaamista luonnontuotealalta. Koulutus antaa valmiuksia toimia myös matkailu- sekä hyvinvointialan yrityksissä luontoa monipuolisesti tuntevana työntekijänä tai itsenäisenä yrittäjänä.

Opintoihisi sisältyy mm.

 • luonto- ja ympäristöalalla toimiminen
 • luonnontuotteiden tunnistaminen
 • luonnontuotteiden kerääminen ja käsittely
 • luonnontuotealan toimijoiden ja luonnontuotteiden tuntemus.

Luonnovaratuottaja voi työskennellä erilaisissa luonnontuotealan työtehtävissä yrittäjänä tai työntekijänä.

Toteutus ja kesto

Luonnonvaratuottajan koulutus sisältää teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua ja käytännön harjoittelua oppilaitoksen oppimisympäristöissä sekä yrityksissä.

Koulutus toteutetaan monimuotoisesti lähi-, etä-, projekti- ja verkko-opintoina sekä työpaikalla tapahtuvana oppimisena. Tutkinnon suorittaminen ei edellytä koulutuspaikkakunnalle muuttoa. Oppilaitoksen asuntolasta voi varata yöpymisen lähijaksoille.

Opintojen kesto määräytyy oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Hakuohjeet

 • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

  Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

  Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

  Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

  Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

  Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

  Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Oppisopimuskoulutus

  Oppisopimuskoulutukseen haet tällä samalla hakulomakkeella.

  Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

  Ammattitutkintostipendi 

  Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 414 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Esitteet ja linkit

Lisätiedot

Opetus on maksutonta. Opiskelukustannuksia voi tulla oppikirjoista ja opiskeluvälineistä, työkaluista sekä työelämän lupakorteista.

Lisätietoa koulutuksesta

 • Turpeinen Riitta

  opettaja

  Toimipaikka

 • Kysy koulutuksesta