Hyppää sisältöön
Koulutukset

Maarakennusalan ammattitutkinto, ajoneuvonosturinkuljetuksen osaamisala

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Pohjakoulutusvaatimuksena on esimerkiksi suoritettu maarakennuksen,- logistiikan tai ajoneuvotekniikan perustutkinto tai vastaavat tiedot ja taidot, jotka ovat kertyneet esimerkiksi alan työkokemuksen kautta. Koulutukseen hakevalta vaaditaan vähintään C-luokan ajokorttia.

Tavoite ja sisältö

Maarakennusalan ammattitutkinnon, ajoneuvonosturikuljetuksen osaamisalan suorittaminen antaa ajo-oikeuden sekä valmiudet turvalliseen työskentelyyn ajoneuvonosturilla. Tutkinnon suoritettuasi hallitset vaativat nostotyöt, niiden suunnittelun ja tiedät vastuualueet. Osaat henkilönostot ja osaat käyttää, huoltaa ja tarkastaa käyttämäsi laitteet.

Maarakennusalan ammattitutkinto muodostuu neljästä pakollisesta tutkinnon osasta. Tutkintotodistuksen saamisen edellytyksenä on näiden neljän pakollisen tutkinnon osan hyväksytty suorittaminen.

Tutkinnon pakolliset osat ovat:

 • Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen
 • Valinnaisen ajoneuvonosturin käyttö
 • Nosturin rakenne, huolto ja korjaus
 • Nostosuunnitelman todentaminen.

Hakuohjeet

 • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

  Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

  Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

  Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

  Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

  Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

  Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Oppisopimuskoulutus

  Oppisopimuskoulutukseen haet tällä samalla hakulomakkeella.

  Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

  Ammattitutkintostipendi 

  Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 414 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Lisätiedot

Koulutus on maksuton. Opiskelija vastaa mahdollisten oppikirjojen ja muiden oppimateriaalien hankkimisesta sekä majoitus-, ruokailu- ja matkakuluistaan. Opiskelija vastaa lisäksi ajokorttiin/lupiin liittyvistä viranomaismaksuista.

Lisätietoa koulutuksesta

 • Kemppainen Vesa

  opettaja

  Toimipaikka

  Logistiikka-ala

  Logistiikka-ala

 • Kysy koulutuksesta