Hyppää sisältöön
Koulutukset

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja

Ammattinimike: eläintenhoitaja

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Koulutus on suunnattu eläintenhoitoalasta kiinnostuneille tai jo alalla työskenteleville.

Tavoite ja sisältö

Koulutuksesta saat valmiudet toimia eläintenhoitajana erilaisissa eläimiin ja eläinten hoitoon liittyvissä työtehtävissä.

Valmistuttuasi voit työskennellä eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, eläinhoitolassa, kotieläinpuistossa, eläinkaupassa, eläinklinikoilla ja muissa eläinalan yrityksissä tai perustaa oman eläintenhoitoalan yrityksen. Alalla on hyvät mahdollisuuden jatko-opintoihin (esim. klinikkaeläinhoitaja, eläinhoitolanpitäjä, trimmaaja tai agrologi).

Opintoihisi sisältyy mm.

 • eläinten lajinmukainen käyttäytyminen ja hyvinvointi
 • eläinten hoitaminen ja ruokinta tuotantovaiheen ja iän mukaan
 • yrittäjyys ja asiakaspalvelu

Toteutus ja kesto

Eläintenhoitajan koulutuksessa hankit osaamista Seppälän toimipisteen monipuolisissa oppimisympäristöissä työskentelemällä navetassa, tallissa ja eläinhoitolassa (yhteistyökumppanina Aisti & Tunne Oy) sekä eläinalan yrityksissä. Alkuvaiheen opinnot keskittyvät hevosen, koiran ja lypsylehmän hoitamiseen sekä traktorilla ajamiseen. Kaikille pakollisten tutkinnon osien jälkeen voit painottaa opintoja oman kiinnostuksen mukaan.

Voit suuntautua opinnoissasi:

 • hevosiin
 • koiriin ja pieneläimiin
 • tuotantoeläimiin
 • koneisiin

Monimuoto-opinnoissa alkuvaiheen perusopinnot Seppälässä kestävät 1-4 kk riippuen opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta ja oppimisen tahdista. Tämän jälkeen voit aloittaa työelämäjaksot koulutussopimuksella.

Monimuotona toteutettava koulutus ei vaadi paikkakunnalle muuttoa. Oppilaitos tarjoaa lähipäivien aikana majoituksen sekä ruokailut.

Kainuun ammattiopistossa on erinomaiset mahdollisuudet kansainvälisiin opintoihin.

Opintojen kesto määräytyy oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Hakuohjeet

 • Toisen asteen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori.

  Yhteishaun hakuaika

  Yhteishaku on 20.2. − 19.3.2024. Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Opinnot alkavat elokuussa 2024.

  Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Osa ammatillisista koulutuksista kuuluu SORA-lainsäädännön alaisuuteen. Jos terveydentilasi tai toimintakykysi on heikentynyt, sinun kannattaa tarkistaa, ettei koulutuksessa tai tutkinnossa ole sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Terveydelliset tekijät lueteltuina Opintopolussa.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

  Koulutukseen voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe. KAOssa pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa. Lisätietoa pääsy- ja soveltuvuuskokeista Opintopolussa.

  Kainuun ammattiopiston pääsykokeet keväällä 2024.

  Kielitaidon arviointi

  Yhteishaussa ulkomaalaisella todistuksella ja harkintaan perustuvassa valinnassa riittämättömällä tutkintokielen taidolla hakevat kutsutaan kielikokeeseen huhtikuussa. Ellei sinulla ole päättötodistusta ja äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. TUVA-hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, saa kutsun kielikokeeseen. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Katso lisätietoa hakemisesta

 • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

  Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

  Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

  Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

  Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

  Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

  Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Oppisopimuskoulutus

  Oppisopimuskoulutukseen haet samalla hakulomakkeella, kuin muihinkin koulutuksiimme jatkuvassa haussa. Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

  Ammattitutkintostipendi 

  Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Esitteet ja linkit

Lisätiedot

Opetus on maksutonta. Opiskelukustannuksia voi tulla oppikirjoista ja opiskeluvälineistä, työkaluista tai työelämän lupakorteista.

Kielitaitovaatimukset

Taitotasoasteikolla A2.2

Lisätietoa koulutuksesta

 • Karppinen Reetta

  opettaja, tiimivastaava

  Toimipaikka

  Maatalousala

  Metsäala

  Maatalousala

  Metsäala

 • Kysy koulutuksesta