Hyppää sisältöön
Koulutukset

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari

Ammattinimike: maalari

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Pintakäsittelyalan perustutkintokoulutus on suunnattu rakennusmaalarin ammatista kiinnostuneille. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa tutkintoa. Koulutus soveltuu ammatinvaihtajille sekä alalla työskenteleville, joilta puuttuu tutkintotodistus osaamisestaan.

Tavoite ja sisältö

Pintakäsittelyalan perustutkinto (180 osp) muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Opiskeluaikana saat perusvalmiudet toimia oma-aloitteisesti alan työtehtävissä.

Rakennusmaalarina hallitset seinien ja kattojen tasoitus. Osaat tehdä sisä- ja ulkomaalaustyöt pohjatöistä valmiiseen pintaan asti. Hallitset seinien tapetoinnin ja lukkopontillisten lattiamateriaalien asennuksen. Osaat valita monipuolisesti materiaalit sekä oikeanlaiset työmenetelmät ja työvälineet.

Voit syventää osaamista valinnaisilla tutkinnon osilla, kuten puupintojen pintakäsittely, vedeneristyksen perustyöt, tapetointi, lattiapäällysteiden uusimisen sekä pientalojen ulkomaalaus.

Toteutus ja kesto

Työskentelet oikeissa asiakasprojekteissa ja hankit työelämätaitoja opiskeluaikana. Työpaikalla järjestettävä koulutus järjestetään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Voit siirtyä opintojen aikana yksilöllisen opintopolkun mukaisesti työpaikalla järjestettävän koulutuksen muodosta toiseen.

Opintojen kesto on yksilöllistä. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Henkilökohtaistamisessa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen ja arvioidaan, onko hakijalla tarve täydentää tai syventää osaamistaan vai siirtyä suoraan näyttöihin.

Hakuohjeet

 • Toisen asteen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori.

  Yhteishaun hakuaika

  Yhteishaku on 20.2. − 19.3.2024. Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Opinnot alkavat elokuussa 2024.

  Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Osa ammatillisista koulutuksista kuuluu SORA-lainsäädännön alaisuuteen. Jos terveydentilasi tai toimintakykysi on heikentynyt, sinun kannattaa tarkistaa, ettei koulutuksessa tai tutkinnossa ole sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Terveydelliset tekijät lueteltuina Opintopolussa.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

  Koulutukseen voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe. KAOssa pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa. Lisätietoa pääsy- ja soveltuvuuskokeista Opintopolussa.

  Kainuun ammattiopiston pääsykokeet keväällä 2024.

  Kielitaidon arviointi

  Yhteishaussa ulkomaalaisella todistuksella ja harkintaan perustuvassa valinnassa riittämättömällä tutkintokielen taidolla hakevat kutsutaan kielikokeeseen huhtikuussa. Ellei sinulla ole päättötodistusta ja äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. TUVA-hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, saa kutsun kielikokeeseen. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Lisätietoa koulutuksesta

 • Korhonen Mika

  opettaja

  Toimipaikka

  Pintakäsittelyala

  Rakennusala

  Talotekniikan ala

  Pintakäsittelyala

  Rakennusala

  Talotekniikan ala

 • Kysy koulutuksesta