Hyppää sisältöön
Koulutukset

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari

Ammattinimike: maalari

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Pintakäsittelyalan perustutkintokoulutus on suunnattu rakennusmaalarin ammatista kiinnostuneille henkilöille. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa tutkintoa. Koulutus soveltuu toki myös alalla työskenteleville, joilta puuttuu tutkintotodistus osaamisestaan.

Tutkinnon suorittajan henkilökohtaistamisessa huomioidaan hakijan aiemmin hankittu osaaminen, jotta voidaan arvioida, onko hakijalla tarve täydentää tai syventää osaamistaan vai siirtyä suoraan näyttöihin. Koulutus soveltuu myös ammatinvaihtajille ja on hyvä ponnahduslauta esimerkiksi oman yrityksen perustamista suunnitteleville.

Tavoite ja sisältö

Pintakäsittelyalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Opiskeluaikana saat perusvalmiudet toimia oma-aloitteisesti alan työtehtävissä.

Rakennusmaalarina hallitset seinien, katojen ja lattioiden tasoitustyöt. Osaat tehdä sisä- ja ulkomaalaustyöt pohjatöistä valmiiseen pintaan asti. Hallitset seinien tapetoinnin ja lukkopontillisten lattiamateriaalien asennuksen.

Voit syventää osaamista valinnaisilla tutkinnon osilla, joita tässä tutkinnossa on esimerkiksi puupintojen pintakäsittely, vedeneristyksen perustyöt, tapetointi, lattiapäällysteiden uusimisen, rakennuspintojen ruiskumaalaus sekä pientalojen ulkomaalaus. Osaat valita monipuolisesti materiaalit sekä oikeanlaiset työmenetelmät ja työvälineet.

Toteutus ja kesto

Työskentelet oikeissa asiakasprojekteissa ja hankit työelämän taitoja jo opiskeluaikana. Työpainotteisessa koulutuksessa työpaikalla järjestettävä koulutus järjestetään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Opiskelija voi opintojensa aikana siirtyä yksilöllisen opintopolkunsa mukaisesti työpaikalla järjestettävän koulutuksen muodosta toiseen.

Opintojen kesto on yksilöllistä. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (= HOKS).

Hakuohjeet

 • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

  Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

  Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

  Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

  Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

  Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

  Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Arvioinnissa testataan onko sinulla riittävät valmiudet suomen kielen suulliseen ja kirjalliseen käyttämiseen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Oppisopimuskoulutus

  Oppisopimuskoulutukseen haet samalla hakulomakkeella, kuin muihinkin koulutuksiimme jatkuvassa haussa. Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

  Ammattitutkintostipendi 

  Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

Esitteet ja linkit

Lisätiedot

Opiskelijamäärä on tällä hetkellä täynnä. Haku pintakäsittelyalan perustutkintoon on toistaiseksi kiinni.

Lisätietoa koulutuksesta

 • Savilampi Jukka

  opettaja

  Toimipaikka

  Pintakäsittelyala

  Pintakäsittelyala

 • Kysy koulutuksesta