Hyppää sisältöön
Koulutukset

Puutarha-alan perustutkinto, viheralan osaamisala

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Koulutus on suunnattu henkilöille, joilla on kiinnostusta ja soveltuvuus puutarha-alalle. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.

Koulutusta suorittavalla on hyvä olla kohtuullinen fyysinen kunto. Tutkinto ei sovellu hengitystie- ja voimakkaasti siitepölyallergisille. Monimuotokoulutuksessa hyödynnetään tietoteknisiä taitoja ja kykyä organisoida opintojen edistymistä myös itsenäisesti.

Kielitaitovaatimukset

Taitotasoasteikolla A2.2. (uusi viheralan monimuotokoulutus, vaatii päivämuotoista opetusta parempaa kieliosaamista)

Tavoite ja sisältö

Koulutuksesta saat valmiudet toimia puutarhurin tehtävissä ja syvempää osaamista viheralalta.

Seppälässä toimit työelämälähtöisessä oppimisympäristössä, jossa pääset työskentelemään kasvihuoneissa, puutarhamyymälässä sekä koulutilan piha- ja puistoalueilla. Seppälässä sijaitsee maailman pohjoisin vertikaalipuutarha.

Opintoihisi sisältyy mm.

 • viheralueiden rakentamista ja kunnossapitoa
 • viherkoneiden käyttöä
 • kasvituntemusta
 • kasvutekijöiden osaamista
 • teknologiaosaamista
 • asiakaspalveluosaamista

Puutarhurina voit toimia viherrakentamisen tai viheralueiden kunnossapitotehtävissä yrityksissä ja organisaatioissa tai puutarha-alan yrittäjänä.

Toteutus ja kesto

Uusi viheralan koulutus toteutetaan monimuotoisesti lähi-, etä-, projekti- ja verkko-opintoina sekä työpaikalla tapahtuvana oppimisena. Tutkinnon suorittaminen ei edellytä koulutuspaikkakunnalle muuttoa. Oppilaitoksen asuntolasta voi kysyä yöpymistä lähijaksoille.

Työpaikalla järjestettävä koulutus järjestetään koulutussopimuksella tai oppisopimuksella.

Opintojen kesto määräytyy oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti, keskimäärin 2 vuotta.

Hakuohjeet

 • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

  Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

  Opintojen alkaminen ja kesto

  Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

  Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

  Terveydelliset vaatimukset

  Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

  Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

  Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

  Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

  Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

  Oppisopimuskoulutus

  Oppisopimuskoulutukseen haet tällä samalla hakulomakkeella.

  Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

  Ammattitutkintostipendi 

  Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 414 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta.

  Katso lisätietoa hakemisesta

Lisätiedot

Opetus on maksutonta. Opiskelukustannuksia voi tulla oppikirjoista ja opiskeluvälineistä, työkaluista, työvaatteista tai työelämän lupakorteista.

Lisätietoa koulutuksesta

 • Korhonen Anneli

  opettaja

  Toimipaikka

  Puutarha-ala

  Puutarha-ala

 • Kysy koulutuksesta